Mitsotakis: Hamas Filistin halkıyla özdeşleşmemiştir - Hiçbir müdahale siyasi çözümün yerini tutmaz

Resim
Kiriakos Mitsotakis Kahire’deki Barış Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Orta Doğu bölgesinde özellikle ciddi bir durumun söz konusu olduğuna işaret etti.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye bu uluslararası zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek girişimin doğruluğuna dikkat çekti: “Bölgede barış ve istikrar için bu kritik anlarda, gerçek bir dost ve komşu olarak bugün buradayım. Vermemiz gereken en önemli mesaj, hepimizin terörizmin her türlüsünü kınadığımız ve 7 Ekim’de Hamas tarafından gerçekleştirilen terör saldırılarının ardından İsrail ve Gazze’de yaşanan şiddet olaylarının yol açtığı can kayıpları ve masum sivillere verilen zararın yasını tuttuğumuzdur.”
Mitsotakis ayrıca, “her iki tarafta da masum kurbanlar var. Rehin tutulan siviller var ve onlar serbest bırakılmadan barış görüşmeleri yapılamaz” dedi. Öldürülen ya da vahşice işkence gören, İsrail’deki evlerinde canice saldırılara maruz kalan ya da Gazze’deki El-Ehli hastanesinde ölen sivillere değindi.
Yunanistan’ın tutumunun başından beri İsrail’in meşru müdafaa hakkına sahip olduğu; ancak bunun uluslararası ve insani hukuka uygun olması gerektiği konusunda net olduğunu vurguladı.
Başbakan konuşmasının devamında, Hamas’ın hem İsraillilere hem de Filistinlilere kayıplar ve acılar yaşatan bir terör örgütü olduğunu ve Filistin halkıyla özdeşleştirilmemesi gerektiğini belirtti.
“Bugünlerde ilk düşüncemiz kurbanlar olmalı ve saldırıların hem İsrailliler hem de Filistinliler için acı ve travmaya neden olduğunu kabul etmeliyiz” diyen Başbakan, rehinelerin serbest bırakılması ve ailelerine iade edilmesi, Kızıl Haç’a erişim izni verilmesi ve Gazze Şeridi’ne derhal insani yardım ulaştırılması gerektiğini yineledi. BM Genel Sekreteri’nin çabalarını ve Mısır’dan Gazze’ye bir insani yardım koridoru açılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Başbakan Mitsotakis konuşmasının sonunda, “bu bölge için istediğimiz gelecek, sürdürülebilir barış, istikrar ve refahın geleceği, ancak iki devlete dayalı bir barış süreciyle elde edilebilir. Hepimiz için açık olan bir şey var ki o da hiçbir askeri müdahalenin uygulanabilir bir siyasi çözümün yerini alamayacağıdır” dedi.
 

 

Bu içerik 21.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 96 kez okundu.