Mitsotakis: Doğalgaza sınır getirilmesi tartışması olgunlaştı

Resim
Başbakan Kiriakos Mitsotakis, doğalgaz aktarım boru hattının açılış töreninde yaptığı konuşmada “Son yıllarda Yunanistan ve Bulgaristan hükümetleri arasındaki işbirliği, IGB doğalgaz ara bağlantı hattı projesinin başarısının merkezinde bulunuyor” dedi.

Başbakan, IGB boru hattının Azerbaycan’dan Yunanistan aracılığıyla Bulgaristan’a doğalgaz taşıyacağını ve oradan altyapı projeleri ile birlikte güvenilir bir doğalgaz ağının oluşturulmasına katkıda bulunacağını söyledi ve IGB doğalgaz boru hattını “Yunanistan ve Bulgaristan’ı birbirine yakınlaştıran ve bölgedeki durumu büyük ölçüde değiştiren bir enerji köprüsü” olarak nitelendirdi. Ayrıca, “IGB boru hattının ticari hizmetine başlaması sadece Güneydoğu Avrupa için değil, daha geniş anlamda Avrupa için de harika bir andır. Çünkü bu boru hattı Balkanlar’daki tüm birbirine bağlı ülkeler için değil, aynı zamanda Avrupa kıtasında da enerji ve lojistik güvenliğini önemli ölçüde artırmaktadır” dedi.

Mitsotakis, Azerbaycan, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Romanya devlet ve hükümet başkanlarının boru hattının jeopolitik öneminin farkına vardıklarına inandığını belirtti. Boru hattının açılışını yapmaktan mutluluk duyduğunu, özellikle Yunanistan’ın giderek daha aktif bir rol oynamasından sadece kendi ihtiyaçlarına değil, bölgedeki tüm ülkelerin ihtiyaçlarına hizmet edecek bölgesel bir enerji merkezi haline gelmesinden ötürü duyduğu memnuniyeti de sözlerine ekledi.

Mitsotakis, özellikle Dedeağaç’ta 2023 yılı sonuna kadar hayata geçecek önemli proje olan bir yüzer depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesinin inşasına değindi ve bu sayede Yunanistan’ın bölgesel enerji dağıtım kapasitesini de artıracağını belirtti.
 
Başbakan, Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen ile Sofya’da Yunanistan-Bulgaristan doğalgaz boru aktarım hattının (IGB) açılış töreninde bir araya geldi. Görüşme boyunca Başbakan, Avrupa Birliği’nin önlemler alması gerektiğinin altını çizerek, Yunanistan’ın önerilerini yineleyerek doğalgazın toptan satış fiyatına bir üst sınır getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Başbakan Mitsotakis, Yunanistan-Bulgaristan IGB doğalgaz aktarım boru hattının açılış töreni öncesinde de Sofya’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi. Hükümet kaynaklarına göre, iki lider ikili ilişkilerin kapsamlı bir değerlendirmesini yaptı ve enerji sektörüne vurgu yaparak ekonomik ve ticari işbirliğinin daha da geliştirilmesi beklentilerini değerlendirdi. Ayrıca Doğu Akdeniz ve Ukrayna başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler de ele alındı.

 

Bu içerik 01.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.