Mitsotakis – Paşinyan: Yunanistan Ermenistan’ın yanında – Ziyaretin önemi

Resim
Yunan Başbakan Kyriakos Mitsotakis, “ortak meydan okumalarla karşı karşıyayız” dedi. Dağlık Karabağ’ın yerinden edilmiş insanları hakkında ne konuştular?
Yunanistan ile Ermenistan arasındaki iyi ilişkilerin güçlenmesi, Ermenistan Başbakanı’nın Atina ziyareti ve Kyriakos Mitsotakis ile görüşmesiyle damgalandı. İki liderin Maximos Sarayı’ndaki görüşmelerinin ardından yaptıkları açıklamalar, mevcut iyi atmosferin göstergesi oldu.
Kyriakos Mitsotakis, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile yaptığı ortak açıklamada, ziyaretin iki ülke arasında zaten mükemmel olan ilişkilerin pekişmesi adına önemli bir adım olduğunu vurguladı. Başbakan, “İlişkiler karşılaştığımız ortak meydan okumalar karşısında daha da üretken olabilir” dedi ve bu sayede yenilenebilir enerji kaynakları ve modern teknoloji gibi alanlarda ikili işbirliklerini tartışma fırsatına sahip olacaklarını kaydetti. “Ayrıca savunma alanında işbirliği yapıyoruz” diye devam etti, kendisi ve Ermeni meslektaşının iki ülkenin ticari ilişkilerini güçlendirmenin yollarını konuştuğunu söyledi.
“Azerbaycan ile çözüm için Yunanistan yanınızdadır”
Yunan Başbakan, Dağlık Karabağ’daki yaklaşık 100 bin mültecinin rahatlatılması gerektiğine dikkat çekti. “Yunanistan, Azerbaycan'la kalıcı bir barış anlaşması yapılması için her türlü diplomatik çabanızda yanınızda olacaktır. Ancak uygulanabilir bir anlaşma bunun yolunu açabilir. Yunanistan, Aralık ayında Başbakan tarafından açıklanan, bölgeyi ticari bir alana dönüştürmek için açıkladığınız ‘Barış Kavşağı’ girişiminizi destekliyor. Sonuçta yalnızca ortak refah silahların susmasını sağlar ve halkın ilerleyişi otoriter liderlerin planlarını geri püskürtür” diye vurguladı.
Ayrıca “Ermenistan’ın Batı’ya yönelimini tam olarak desteklediğimizi ve ülkemizin bu yeni liberal demokrasinin inşasına katkıda bulunmaya hazır olmasının doğal olduğunu, ancak Ermenistan’ın Dağlık Karabağ gibi büyük mirasını korumada yanında durduğumuzu” söyledi.
Ayrıca Ermenilerin Yunanistan’a göçü ve istihdamı konusunda ikili anlaşmaya varılması için tüm koşulların mevcut olduğunu belirtti.
“Paşinyan, Yunanistan’a teşekkür etti”
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Atina ziyaretinin önemli olduğunu belirterek hem ikili bağlamda hem de Ermenistan’ın AB ile ilişkileri konusunda görüşme fırsatı bulduklarını belirtti. Aynı zamanda Yunanistan’a ülkede yaşayan Ermeni topluluğuna verdiği desteği için teşekkür etti. Ermenistan’da da ekonomik ve ticari yaşama katkıda bulunan bir Yunan topluluğu olduğunu da belirtti.
Paşinyan, ülkesinin AB ile iş birliğinin gelişmesinden dolayı Yunanistan’a teşekkür ederken, reformların sonuçlarının yakında daha da görünür hale geleceğini söyledi. Ayrıca Dağlık Karabağ’dan göç ettirilen Ermeniler ve bölgesel gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi.
 
Bu içerik 27.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.