Mitsotakis: “İsrail’in meşru müdafaa hakkı”

Resim
23 Ekim 2023 Pazartesi günü Kudüs’te İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile bir araya gelen Başbakan Kiriakos Mitsotakis, Gazze Şeridi’ndeki tasfiye harekâtları sırasında itidali koruyarak İsrail’in meşru müdafaa hakkını destekledi. Mitsotakis’in ziyareti birkaç gün gecikmeli olarak gerçekleşti ve diğer hususların yanı sıra, Yunanistan’ın İsrail’e verdiği ve mümkün olan her düzeyde ifade edilen mutlak destek konusunda herhangi bir kafa karışıklığı yaratılmaması gerekliliğine yönelikti.
Kudüs’te gerçekleşen toplantıya Yunan tarafından Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Devlet Bakanı Stavros Papastavrou, Başbakanlık Diplomatik Ofis Müdürü Anna-Maria-Eleni Boura ve İsrail Büyükelçisi Kiriakos Loukakis katıldı. 
Başbakan Kiriakos Mitsotakis, “ben burada sadece bir müttefik olarak değil, bir dost olarak da bulunuyorum. Yunanistan, uluslararası hukuka uygun olarak İsrail’in meşru müdafaa hakkını desteklemektedir. Sivillerin korunması, Hamas tarafından rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılması ve insani bir krizden kaçınılması gerektiğinin altını çizmek önemlidir” dedi ve Yunan hükümeti ve Yunan halkının İsrail’e gösterdiği dayanışmadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
İsrail Başbakanı Netanyahu, Mitsotakis’i sıcak bir şekilde karşılayarak “Sayın Başbakan, iyi dostum Kiriakos, sizi burada görmekten çok mutluyum. Her zaman söylerim, İsrail’in yanında durmanın yanı sıra en iyi şey İsrail’de olmaktır. Sizin yaptığınız gibi, İsrail’de. Bu karanlık vakitte gösterdiğiniz dayanışmayı, hükümetinizi ve Yunan halkını takdir ediyorum. Bu barbarlığa karşı bir medeniyet savaşıdır. Biz medeniyetin tarafındayız” dedi.
Mitsotakis, Yunanistan’ın Hamas ile Filistin halkı arasında çok net bir ayrım yaptığını hatırlatarak Netanyahu’ya İsrail’in Yunanistan’ın destek ve yardımına güvenebileceğini hatırlattı.
İsrail’de bulunduğu kısa süre zarfında Başbakan Mitsotakis, iki hafta önce Hamas tarafından kaçırılan kişilerin yakınlarıyla bir araya gelerek ailelerin karşılaştıkları zorluklar hakkında bilgi aldı. Atina’ya hareketinden kısa bir süre önce İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog ile kısa bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Başbakan, mevcut durumda Atina’nın dayanışma ve desteğini yineledi.
 
Bu içerik 24.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.