Mitsotakis: “Asgari ücrette bir artış daha gerçekleşecektir”

ResimYunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ülke ekonomisi hakkında gerçekleştirdiği basın toplantısında yatırımlar, asgari ücret, vergilerin azaltılması ve marketlerde artmış olan fiyatlar gibi birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Yunanistan Başbakanı ilk olarak hem Yunanistan’da hem de küresel çapta son kırk yılın en yüksek enflasyon rakamlarına değindi. Enflasyonun artış nedeni olarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin yanı sıra doğalgaz fiyatlarında yaşanan olağanüstü artışa vurgu yapan Mitsotakis gelişmelerin Yunan ekonomisine etkisinden bahsetti. Yunan İstatistik Kurumu (ELSTAT) Aralık 2022 verilerine göre Yunanistan’da enflasyonun %7,2 olarak kaydedildiğini söyleyen Yunanistan Başbakanı tüm AB üyesi ülkelerde olduğu gibi Yunanistan’da da enflasyonun düşüş eğilimine geçtiğini belirtti. Öte yandan gıda ürünlerinde fiyatların halen yüksek olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki dört yılda dolaylı vergilerde indirim olabileceği sinyalini veren Kyriakos Mitsotakis, basın toplantısının devamında asgari ücret konusunda açıklamalarda bulundu. “Yasal düzenlemeyle 650 Euro’dan 713 Euro’ya önemli bir artış gerçekleştirdik ve sürecin devamında yeni bir artış daha gerçekleşecektir” dedi.

Yunanistan Başbakanı konuşmasına kadın ve genç işsizliği konusuyla devam etti. AB genelinde 2019-2022 döneminde kadın işsizliğinde ortalama % 10,3 azalma yaşanırken Yunanistan’da % 29,8 oranında bir azalma yaşandığını söyledi. 15-29 yaş arası genç işsizliğinde AB genelinde % 7,5 gibi bir azalma kaydedilirken Yunanistan’da bu yaş grubunda işsizlik oranının % 17,5 olarak azaldığını belirtti.

Mistotakis yatırımlar ve piyasalara ilişkin olarak seçimlere işaret etti ve yabancı yatırımcıların seçim sonuçlarını beklediğini ekledi. “Yurtdışında ülkenin imajı çok olumlu. Yatırımcı ilgisi çok yüksek. Bu eğilimin devam edeceğine inanıyorum” diyen Yunanistan Başbakanı bu olumlu tablonun problemlerin bulunmadığı anlamına gelmediğini de vurguladı.

Bu içerik 23.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.