Mitarakis: AB’nin Türkiye’den sınırlarını kontrol etmesini talep etmesinin zamanı geldi

ResimYunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis MED5 Zirvesi için bulunduğu Güney Kıbrıs’ta Türkiye’nin göç konusunu araçsallaştırmasının ve 2016 yılında AB-Türkiye Ortak Açıklaması’ndan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmemesinin endişe verici olduğunu açıkladı.

Mitarakis, Avrupa Birliği’nin tek ses olarak Türkiye’den sınırlarını düzenli olarak kontrol etmesini, topraklarından yasadışı göçü engellemesini ve insan kaçakçılarına yönelik önlemler almasını talep etmesinin zamanının geldiğini belirtti. Konu ile ilgili açıklamalarında “Ortak Açıklama temelinde Türkiye’ye geri dönüşler başlamalı. Yunanistan her koşulda, uluslararası hukuk doğrultusunda sınırlarını korumaya devam edecektir” dedi.

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis 2020 yılından itibaren MED5 ülkelerinin sistematik iş birliğine değindiği açıklamasında bölgede her geçen gün artan yasadışı göçe karşı ortak eylem gerekliliğine dikkat çekti. Akdeniz ülkelerinin ortak pozisyonun net olduğunu söyleyen Mitarakis, AB’nin tüm üye ülkelerinin yasadışı göçmenlerin ilk durağı olan Akdeniz ülkelerine destek olduklarını belirtmeleri gerektiğini söyledi. AB’nin yasadışı göç dalgalarına karşı adil ve eşit bir mekanizma geliştirerek ele almasının anılan ülkelerin yükünün hafiflemesine katkı sağlayacağını da ekledi.

Bu içerik 08.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 54 kez okundu.