‘Mini Schengen’ değil, ‘Açık Balkan’: Balkan üçlüsünden duraksayan ekonomik girişim planına yeni yaklaşım

Resim
Arnavutluk, Sırbistan ve Kuzey Makedonya ‘Mini Schengen’ adıyla lanse edilen Batı Balkanlarda serbest ekonomik alan oluşturma girişimlerini ‘Açık Balkan’ olarak güncelledi. Karar, üç ülke liderleri arasındaki iki yıldır süren görüşmelerin ardından gelmiş oldu. Geri kalan üç diğer Batı Balkan ülkesi – Bosna, Kosova ve Karadağ – girişime katılmayı reddetmişlerdi.
Perşembe günü bölgesel bir ekonomik forum kapsamında Üsküp’te bir araya gelen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev doğal afetler üzerine bir işbirliği anlaşması imzalarken, ticaretin ve kişilerin serbest dolaşımını muhteva eden iki de bildiriye imza attı. Toplantının ardından açıklama yapan Rama ve Vucic bölge halklarına geçmişin acı tecrübelerini geride bırakmaları ve ekonomik refah için ileriye bakmaları çağrısında bulundu.
Kosova Başbakanı Albin Kurti ise toplantıya katılmayı reddederken, girişimi ‘vizyonsuzluk’ olarak niteledi ve bölge ülkelerini ‘Açık Balkan’ yerine Avrupa Birliği ile bir ticaret anlaşmasına girmeye davet etti.
 
Bu içerik 29.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 103 kez okundu.