Milorad Dodik Bosna Hersek'teki krizi çözme planını Brüksel'e gönderdi

Resim
Bosna Hersek entitelerinden olan Sırp Cumhuriyeti entitesi başkanı ve SNSD (Bağımsız sosyaldemokratlar ittifakı) Partisi lideri Milorad Dodik, Bosna Hersek'te yaşanan krizi çözme planını Brüksel'e gönderdi.
Medyaya yaptığı açıklamada Dodik, anayasada belirtildiği gibi, Bosna Hersek'in iki entiteden ve üç kurucu halktan oluştuğunu söyledi. Ayrıca, “anayasaya saygı duymamız gerektiği gibi, buna da saygı duymalıyız” dedi. Dodik, bu anlayışla Bosna Hersek'in ilerleyebileceğini de sözlerine ekledi.
Dodik ayrıca, tüm açık konuların dikkate alınmasının ve Avrupa Komisyonu Görüşünden 14 önceliğin birlikte çözülmesinin önerildiğini belirtti.
Dodik, “AB, ilerleme kanıtı olarak 14 tavsiyeyi kabul etmemizi ve üçünü de benimsememizi bekliyor; ancak tavsiyelerin kasıtlı olarak seçildiğine ve Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’ndeki yabancı yargıçlar sorununun çözülmesinin bilerek uzatıldığına inanıyoruz” dedi.
Bosna Hersek siyaset sahnesindeki yılın en büyük krizi, Sırp Cumhuriyeti entitesi yerel meclisinin hamlelerinden kaynaklanmaktadır. Sırp Cumhuriyeti entitesi siyasî temsilcileri, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'nin krize neden olan kararlarını tanımayı reddetmektedir.

Bu içerik 18.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.