Milorad Dodik: Anayasa Mahkemesi’ne yargıç atamayacağız

Resim

Bosna Hersek Sırp Entititesi başkanı Milorad Dodik, sosyal medya üzerinden Bosna Hersek Anayasa Mahkemesine bu entiteden yeni bir yargıç atanmayacağını duyurdu.

Milorad Dodik, Twitter hesabında şunları yazdı: “Sırp Entititesi, Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin yargıçlarını önermeyecek ya da seçmeyecektir. Anayasa Mahkemesi meselesi Bosna Hersek'in en önemli siyasi meselesi haline geldi. Çoğunluğun kararlarının tümü Sırplara ve Sırp Entititesi’ne karşı alınmaktadır. Mantıklı olan şey, Anayasa Mahkemesinde temsilcilerimizi seçmemek ve aleyhimize karar almaya meşruiyet kazandırmaktır.”

Bosna-Hersek Radyo Televizyonu’na (BHRT) konuk olan Bosna-Hersek Temsilciler Meclisi Üyesi Predrag Kojović'in Sırp Entitesi’nden gelen yargıçların atanması konusunda anlaşmaya varıldığını söylediğini da hatırlatalım.

Kojović “Dodik, bana Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi'ni dolduracağına dair söz verdi ve el sıkıştık. Şimdi bunu yapmayacağını söylediğini görüyorum. Anlaştığımız noktalara uyulmazsa bizler nasıl anlaşmaya varabiliriz? Eğer anlaştığımız ve el sıkıştığımız şeye saygı duymuyorsak müzakerelerin, görüşmelerin ve anlaşmaların ne anlamı var?” açıklamasında bulundu.

Ancak yasaya göre Bosna-Hersek Anayasa Mahkemesi Sırp Entitesi’nden iki yargıç olmadan da görev yapabilmektedir. Kurul beş yargıçtan oluşmaktadır, bu da karar alabilmek için üç yargıçtan ikisinin Bosna Hersek Federasyonu’ndan olması gerektiği anlamına gelmektedir.

Kaynak: https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/milorad-dodik-necemo-imenovati-sudije-u-ustavni-sud-bih/526799 (Erişim tarihi, 27.12.2023)

Bu içerik 27.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.