Miçotakis-Erdoğan: Şahsi bir ilişki ve sonraki adımlar.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Haziran Pazartesi günü Eylül ve Aralık 2019’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ve NATO zirvesinin oturum aralarında gerçekleştirilen toplantılardan farklı olarak kalabalık heyetler olmadan görüştüler.

Erdoğan’a İbrahim Kalın’ın, Miçotakis’e ise baş diplomatik danışmanı Eleni Sourani’nin eşlik ettiği ve yüz yüze gerçekleştirilen görüşmede iki ülke arasında yanlış anlaşılmaları ve gereksiz gerilimleri önleyecek bir güven ilişkisi hedeflendi. Bu bağlamda toplantı taraflar arasındaki buzları eritici nitelikteydi.

Türk yetkililer son yıllarda sürekli olarak Erdoğan’ın şahsi ilişkilere inandığı ve bunlara yatırım yaptığını vurgulamaktadırlar. Bu bağlamda Türk kurumlarında Konstandinos Miçotakis’e duyulan güven ve eski başbakanın Türk-Yunan ilişkilerine pragmatik yaklaşımından ilham alan Erdoğan iki ülke ilişkilerinde iyileşme sağlayacağı beklentisiyle Kiriakos Miçotakis Yunanistan başbakanı olur olmaz  kendisiyle şahsi bir ilişki kurmayı denedi. Erdoğan şimdiye kadar başarılı olamadı ancak Brüksel’deki toplantının bu gidişatı kişisel düzeyde değiştirip değiştiremeyeceğini göreceğiz. Eğer bu durum gerçekten sağlanmışsa karmaşık konularda olmasa bile bazı iyi niyetli tavırlar beklenecektir.

Böylesine farklı bir atmosferde ve halen çözülmeyi bekleyen ciddi fikir ayrılıklarına rağmen iki taraf bu farklıları idare edebilecek ve 2020’nın tehlikeli havasını arkada bırakabilecek bir çözüm yolu bulabilir. Bu çözüm Ankara’nın niyetlerini ve davranışlarına bağlı olacaktır.

“Komşu ve müttefik” Yunanistan ile diyalogu canlandırmak bölgedeki istikrar ve refaha hizmet edebilir açıklamasını yapan Erdoğan, eğer bu tavrında samimi ise ikili ilişkilerde bir ilerleme kaydedilebilir.

Bu samimi tavrını eylemleriyle kanıtlayarak, Yunanistan’ı ve bölgedeki gelişmeleri büyük bir ilgiyle takip eden ABD ve AB gibi üçüncü tarafları bu konuda ikna etmek Erdoğan’a düşüyor.

Kaynak:https://www.ekathimerini.com/opinion/1162903/mitsotakis-erdogan-a-personal-relationship-and-the-next-steps/

Haber Yayın Tarihi:14.06.2021

Not: Haber Tom Ellis imzasıyla 14 Haziran 2021 tarihinde yayınlanmış.

Bu içerik 14.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 89 kez okundu.