Miçotakis: Yunanistan’ın gerilimi artırıcı diyalog için zamanı yok

ResimKomşu Türkiye ile süregiden karşılık tartışmalara vakti olmadığını vurgulayan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Yunanistan’ın yeni nesil savaş uçağı satın alma anlaşmalarından sonra her zamankinden daha iyi korunduğunu söyledi.

Yeni bir teknik merkezin açılışı için Yunan Havacılık Endüstrisi’nin tesislerine yaptığı ziyarette konuşan Miçotakis, Yunanistan’ın her türlü tehdide karşı güçlü bir yanıt verebilme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” söylemlerine karşılık, Miçotakis, “Bir gece ansızın geleceğiz diye övünenler, bir gece uyanıp kendilerini acı bir gerçekliğin ortasında bulabileceklerini unutmamalıdırlar” dedi.

Ülkesini bu tarz diyaloglardan uzak tutma arzusunu dile getiren Başbakan, yeni Rafale savaş uçakları, F-16’ın modernizasyonu ve F-35 filosuyla, Yunan semalarının daha önce hiç olmadığı kadar korunduğunu iddia etti.

HAI (Yunan Hava-Uzay Endüstrisi) ile Lockheed Martin arasında işbirliğine değinen Mitsotakis, “Yunan Hava Kuvvetlerini güçlendirme programındaki titizliği teyit ederek bizi gururlandırıyorlar” dedi.

Mitsotakis, HAI'nin öncü programlarının F-16 jetlerinin modernizasyonu ve P3 Orion'un tamamlanmasının yanı sıra C130 askeri nakliye uçağının ve Yunanistan'ın itfaiye uçağının bakımı olduğunu kaydetti.

Başbakan ayrıca, 700 yeni işe alma ile HAI'nin artık 2000 yüksek nitelikli personele ve yeni bir toplu iş sözleşmesine sahip olduğunu açıklığa kavuştururken, yüzde 49'a varan bir oranla stratejik bir yatırımcı bulma sürecinin başladığını duyurdu ve şuna açıklık getirdi: Yunan devleti her zaman HAI hisselerinin çoğunluğunu elinde bulunduracaktır.

 

Bu içerik 24.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 45 kez okundu.