Miçotakis: Yunanistan “casus belli” ile karşı karşıya – Egemenliğimizi koruyacağız

Resim

Başbakan Miçotakis’in Birleşmiş Milletler 76. Genel Kurulu’ndaki konuşmasında ön plana çıkan konular iklim krizi, Kıbrıs ve Türkiye’nin Yunanistan’a karşı olan ihlalleri oldu. Konuşmasının başlangıcında iklim krizine değinen Başbakan, Yunanistan’ın bu konuda mücadele ettiğini belirtti ve diğer sekiz ülke liderinin çevrenin korunması ile ilgili konular üzerinde durmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Umudun işbirliğinden geçtiğini vurgulayan Miçotakis, dünyanın pandemi ile topyekün mücadele ettiğini ifade etti ve gerek dünyada gerekse Avrupa Birliği’nde aşı bağlamında işbirliğinin önemini vurguladı.

Konuşmasında Türk-Yunan ilişkilerine de yer veren Başbakan, Yunanistan’ın her zaman uluslararası hukuka bağlı hareket ettiğinin altını çizdi. Ülkesi adına BM kurallarına riayet ettiklerinin de altını çizen Başbakan, güç kullanımının yasaklanmış olmasına rağmen Yunanistan’ın 1995 yılından günümüze “Casus Belli” tehdidiyle karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi. Ülkesinin Mısır ve İtalya ile münhasır ekonomik bölge konusunda anlaşmalarına atıfta bulunan Miçotakis, 2020 yılında Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik artan provokasyonlarının bir daha tekrarlanmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye ile birlikte yaşamak zorunda olduklarını belirten Yunanistan Başbakanı, karada, denizde ve havada Yunanistan’ın egemenliğini korumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. Türkiye ile ilişkilerin olumlu gitmesi adına elinden geleni yapacağını ifade eden Miçotakis, asıl kötümser olduğu konunun Kıbrıs olduğunu belirtti. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin temel haklarının Türkiye tarafından ihlal edilmeye devam edildiğini ifade eden Başbakan, ortak bir çözüm adına Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile iki toplumlu-iki taraflı bir Kıbrıs adına ortak hareket etmeye devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, iki ayrı devlet modeliyle ilgili tartışmaların Yunanistan tarafından kabul edilmeyeceğini de sözlerine ekledi. 

Konuşmasında Ekim başında Slovenya’da gerçekleşecek olan Batı Balkanlar-Avrupa Birliği Zirvesi’ne de değinen Miçotakis, Batı Balkan ülkelerinin AB üyeliği konusunda Yunanistan’ın her zaman destek verdiğini fakat üyelikle ile ilgili ülkelerinin atmış oldukları adımların az ve yetersiz olduğunun altını çizdi.

Bu içerik 24.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 197 kez okundu.