Miçotakis: Revizyonizm yenilmeli

Resim

Başbakan Kiriakos Mitsotakis ABD Kongresinde yaptığı konuşma ile Ukrayna üzerinden Ankara’ya mesaj gönderdi. Mitsotakis, sık sık alkışlar ve ayakta alkışlarla kesintiye uğrayan ABD Kongresi ortak oturumunda yaptığı konuşmada, revizyonizmin “yenilmesi gerektiğini” vurguladı.

Revizyonist dış politikadan vazgeçmesi ve Ege’deki sözde yasadışı uçuşlarına son vermesi için Ankara’ya açık bir mesaj gönderdi.

Kongre’den, silah tedariki sürecinde, NATO’nun güneydoğu kanadındaki istikrarsızlık ihtimalini göz önünde bulundurmasını isteyen Mitsotakis, “Kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden hiçbir eylemi kabul etmeyeceğiz” dedi. Bu bağlamda Mitsotakis, Türkiye’nin Ege adaları üzerindeki uçuşlarını bu tür eylemler arasına dahil etti.

Türkiye’nin sözde bir kin, revizyonizm ve emperyal nostalji diline sahip olduğunu vurgulayan Mitsotakis, Kıbrıs Barış Harekâtı’nı sözde işgal olarak nitelendirerek, adanın bölünmesi hakkında konuştu. Bununla birlikte “Helenizm’in üzerinde bitmeyen acılara neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyoruz. 48 yıldır bu meselenin uluslararası hukuka uygun olarak ve BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırgan tutumunu kınayan Mitsotakis, Putin’in, gücün güçlü için bir araç olduğu ancak güçsüzü korumadığı; tarihsel fantezilere dayanan ve barış anlaşmalarıyla çözülmek yerine saldırganlık ile dayatılan toprak iddialarının gün yüzüne çıktığı; anlaşmazlıkları diplomatların değil orduların çözdüğü bir dünya istediğini vurguladı. Ancak bunu başaramayacağını ve başaramaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan, iki milleti birleştiren güçlü bağlar ve ortak değerlerin bir kez daha test edildiğini söyleyen Mitsotakis, taraf tutmanın öneminin farkında olduğunu, açık bir şekilde Putin’in saldırganlığına karşı Ukrayna’nın yanında olduğunu vurguladı.

Ardından ABD Meclis Başkanı Nancy Pelosi, ABD kurucularının antik Yunan özgürlük ve demokrasi ideallerinden yararlandıklarını hatırlatarak, iki ülke arasındaki sarsılmaz bağlara dikkat çekti ve iki ulusun dünya sahnesinde kilit müttefik olduğunu vurguladı. Ayrıca, “Dünyamız demokrasi güçleri ve otokrasi arasındaki mücadelede çok önemli bir an ile karşı karşıya iken, transatlantik ittifak, dünyadaki özgürlüğün geleceği için hayati olmaya devam ediyor”, dedi.

Bu içerik 17.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.