Miçotakis: İletişim kanallarının açık tutulması gerekir

ResimMiçotakis, Güney Kıbrıs ziyareti sırasında, iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini söyledi.

Cuma günü Ankara’dan çelişkili mesajlar gelmeye devam etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, el arttırarak, Yunan tarafıyla bir daha görüşme yapılmayacağını belirtti. Gazetecilere, önünde dürüst bir politikacı olana kadar onlarla bir daha görüşmeyeceğini belirten Erdoğan, birkaç hafta önce de Miçotakis’in sözünün eri olmadığını ve görüşme ihtimalini ortadan kaldırdığını söylemişti. Ancak Cuma günü aynı saatlerde, Savunma Bakanı Hulusi Akar da bir açıklama yaparak, iki ülke arasındaki sorunların “diplomatik” yollarla çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Cuma günü Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasisadis ile görüşmek üzere Lefkoşa’yı ziyaret eden Miçotakis ise “İletişim kanallarını daima açık tutarak, yakın bir zamanda sakin sulara döneceğiz” dedi. Hükümetin, Türk- Yunan ilişkileriyle ilgili görüşünü savunan Miçotakis, “ Benim görüşüm dün de bugün de aynı; en zor zamanlarda dahi iletişim kanalları hiçbir şekilde kapatılmamalıdır” dedi.

Güney Kıbrıs ziyaretinin sebepleri arasında, Ukrayna savaşının yarattığı jeopolitik zorluklar ile “son dönemde Doğu Akdeniz’de ortaya çıkan gerilim” karşısında iki müttefikin hamlelerini koordine etmek gibi sebepler sayan Miçotakis, Türkiye’nin adını vermeden, Anastasiadis’in, “Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın herhangi bir revizyonist eğilime karşı kendisini savunmasının, uluslararası hukuktan kaynaklanan bir hak olduğu”  açıklamasına katıldığını ifade etti.

Miçotakis aynı zamanda, Atina’nın son zamanlarda Türkiye’den yapılan açıklamalar karşındaki tutumunu övdü. Bu tutumun “ revizyonist görüş ve algılara sahip olanların hedeflerini etkisiz hale getirdiğini” söyledi.

Anatasiadis, “Aynı taktikler ve politikalar bizim tarafımızdan da takip edilmektedir. Uluslararası hukuk, Avrupa Birliği’ndeki varlığımız ve müttefiklerimiz bizim koruyucularımızdır” diye belirtti.

Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı ayrıca, önümüzdeki hafta toplanacak Avrupa Konseyi ve AB-NATO toplantılarından sonra “Yunanistan’ın veya Güney Kıbrıs’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne meydan okuyanlara “ karşı yüksek sesle bir mesaj gönderileceğine dair güvenini dile getirdi.

(Erişim tarihi, 22.06.2022)
Bu içerik 22.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 107 kez okundu.