Miçotakis: “Yunanistan’ın jeopolitik rolü arttı”

ResimBaşbakan Kiriakos Miçotakis, To Vima Tis Kiriakis gazetesine verdiği röportajda, iç politikadan dış politikaya birçok konuda açıklamalarda bulundu. Yunanistan’ın jeopolitik rolünün arttığını söyleyen Miçotakis, Türk – Yunan ilişkilerine, Ukrayna’daki savaşa ve etkilerine de değindi. Ukrayna’daki savaşla ilgili olarak Miçotakis, Berlin Duvarı’nın düşmesinden 33 yıl sonra Avrupa’da gerçek bir savaşının yaşandığını ve bunun vekiller aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Muhalefetin, başbakanı ve hükümeti, Yunanistan’ı “öngörülebilir ortak” haline getirmekle suçladığının hatırlatılması üzerine Miçotakis, “Tersine Yunanistan’ın jeopolitik rolü artmıştır. Bunu herkes kabul etmektedir. Ülkemiz bölgedeki istikrar unsurudur.” yanıtını verdi. Miçotakis, Türkiye ile açık sorunları olan Yunanistan’ın tarihin doğru tarafında olmamasının ise büyük bir yanlış olacağını dile getirdi. Ukrayna savaşının, Yunanistan’da 10 yıldır süren ekonomik kriz ve Türk – Yunan ilişkilerindeki gerginliklere eklendiğini anlatan Miçotakis, Yunanistan’da uzun yıllar boyunca krizlerle uğraşmanın yol açtığı yorgunluğun olduğunu söyledi.

Ukrayna’daki savaşın çok uzun süreceğine dair senaryolara karşı kendisinin savaşın bir an önce bitmesini desteklediğini ifade eden Miçotakis, savaşın Ukrayna ve Batı için en olumlu şartlarda sona ermesini istediklerinin altını çizdi. Rus doğalgazı ve petrolüne olan bağımlılıktan kurtulma çabasının Yunanistan’a bölgede enerji merkezi ve enerji koridoru olma konusunda bir fırsat verdiğini savunan Miçotakis, Akdeniz ve başka bölgelerden doğal gazın Yunanistan üzerinden taşınabileceğini söyledi. Ülkenin enerji koridoru ve enerji yollarının kesiştiği bölge haline gelmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Miçotakis, geçtiğimiz günlerde Dedeağaç’ta temeli atılan sıvılaştırılmış doğal gaz tesisinin de bu anlamda stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Miçotakis, Yunanistan’ın Afrika ve Orta Doğu ile Avrupa - Asya arasında jeopolitik anlamda enerji ve ekonomi merkezi olabileceğini iddia etti. Miçotakis, Yunanistan’ın enerji koridoru olma gayretinin Türkiye ile bir ilgisinin olmadığını da öne sürdü.

Ülke içinde doğal gaz aranmasına da ivme kazandırdıklarını kaydeden Miçotakis, Epir bölgesinde yapılan araştırmadan temkinli bir şekilde olsa da iyimser olduklarını söyledi. Miçotakis, Avrupa Birliği’nin enerji krizinde gereken refleksi gösterme konusunda sorun yaşadığını vurguladı. Miçotakis, Yeni Demokrasi Partisi’nin eski muhafazakâr parti olmadığını belirterek, Yunanistan’da seçimleri her zaman siyasi yelpazenin merkezinde başarılı olan partinin kazandığını kaydetti. Başbakan, “Ben bunu yıllardır söylüyorum. Seçim kazanılacaksa bu seçim merkezde kazanılır. Siyasi yelpazenin merkezinde kazanılır. Bu kesimi alan, seçimi de alır.” dedi. Miçotakis, ana muhalefetteki SİRİZA partisinin hala geçmişte yaşadığını ve yeni bir şey söylemediğini iddia etti. Seçimlerin zamanında yapılacağını yineleyen Başbakan, “Net bir şekilde söylüyorum. Seçimler 12 ay sonra yapılacak. Yani 2023’ün ilkbaharında yapılacak.” diye konuştu.

ABD’ye yapacağı ziyaretle ilgili sorulara da yanıtlayan Miçotakis, ziyaretin daha önce pandemi nedeniyle ertelendiğini hatırlattı. Yunanistan ve ABD’nin birçok alanda ortak yanları olduğunu belirterek, her iki ülkenin de tarihin doğru tarafında yer aldığını kaydetti. Yunanistan’daki Amerikan yatırımlarının ilk kez bu kadar çok arttığına dikkat çeken Miçotakis, sadece jeopolitik konuların değil, ekonomik iş birliği konularının da ziyarette ele alınacağını söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerle ilgili soruya yanıt veren Miçotakis, “Türk saldırganlığı bir kardiyografi gibidir. Sürekli değildir. Büyük daireleri görmek gerekir. 10 gün önce çok büyük bir gerilim yaşadık. Bunun kabul edilmeyeceğini her şekilde ve her tonda açıkça belirttik ve bu saldırganlık durdu. Bir hafta sonra tekrar başlayabilir ama bu gerginliğin artış trendlerine bir bütün olarak bakmamız gerekiyor. Büyük sorunları bırakıp, daha pozitif bir gündemle görüşme imkânlarına bakabiliriz. Özgüven ve kararlılıkla bu yöne doğru bakmaya çalışacağız. Ancak sınırları aşan davranışlara da tahammül etmeyeceğiz.” dedi.

Kaynak: https://gundemgazetesi.com/detayh.php?id=13533   (Erişim tarihi, 9.5.2022)
Bu içerik 09.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 69 kez okundu.