Merkez Seçim Komisyonu yurt dışında oy kullanılması için 791 sandık kurdu.

18 Haziran akşamı geç saatlerde, Merkez Seçim Komisyonu (MSK) 11 Temmuz parlamento seçimlerinde oy kullanılacak ülke ve yerlerin listesini onayladı. Yurtdışındaki Bulgarlar, dünyanın 68 ülkesindeki 791 sandıkta oy kullanabilecekler. Bu rakam şimdiye kadarki en yüksek sayısıdır. En büyük soru işareti Almanya’daki oy kullanacaklarla ilgili olmuştur. Merkez Seçim Komisyonu’nun kararına bakıldığında Alman makamlarının henüz Bulgar büyükelçiliği ve konsoloslukları dışında sandık kurma izni vermediği görülmektedir. Komisyon yetkilileri Almanya’da 116 sandık açmayı planlamışlar ancak belirsizlik nedeniyle bu durum şarta bağlı kalmıştır. İzin için beklenecek son tarih 30 Haziran olarak belirtilmiştir. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmektedir.

Yaklaşık 17 ülkede oy kullanılamayacak. Bu ülkeler şiddetli askeri çatışmaların geliştiği Afganistan, Libya ve Suriye gibi ülkelerdir. Bunun yanı sıra kayıtlı Bulgar seçmenlerin çok az olduğu Moğolistan, Vietnam ve koronavirüs ile ilgili ciddi bir sorunun olduğu Hindistan, Malezya gibi ülkelerdir.  

En fazla sandık 135 adetle Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda’da açılacaktır. Gerçekleştirilen son seçimlerde bu ülkelerdeki sandık sayısı Gerb ve Vatansever Cephe Partilerinin belirledikleri üst sınır olan 35 idi. Belirtilen bu üst sınırın kaldırılması Türkiye’deki seçmenlerin de işini kolaylaştırdı. Türkiye’de de 121 sandık kurulacak. Çok sandığın açılacağı diğer ülkeler ise İspanya (67 bölge), Amerika Birleşik Devletleri (58), Yunanistan (32) ve İtalya (28)’dır.

https://www.segabg.com/category-bulgaria/cik-obyavi-791-izbiratelni-sekcii-za-vota-chuzhbina (16.06.2021)

Bu içerik 16.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.