Meriç (Evros) ve Azınlık için Ankara'dan yalan haber barajı

Resim
Türkiye'nin son günlerdeki olayları çarpıtması Atina'da endişe yaratıyor.
Atina, Türkiye'den son günlerde gelen yanlış haberlerin ve olayların çarpıtılmasından yoğun kaygı duyuyor. Sadece 24 saat içinde, üç olayda Ankara gerçekleri çarpıttı. İlk olarak Trakya'daki azınlık okullarının "kapatılması" konusuyla gündeme geldi. Ayrıca, belirli kaynaklarda belirtildiği gibi, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’na söz vermesine rağmen, Yunanistan'ın AB mekanizmasında Türkiye'deki yangınlarla mücadele etmesi için araçlar sağlamayı reddetmesiyle ilgili haberler de var.
Üçüncü bir örnek, Meriç sınırının Türk tarafında bir Türk göçmen kaçakçısının öldürüldüğüne dair diplomatik olarak resmi iddialardı. Cumartesi günü, Türk medyasının Meriç'in doğu yakasındaki bir köyünün dışında nehrin Yunan kıyısından gelen ateş ile bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği bildirildi. Aynı gece, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği Komiseri Eleni Vakali'ye pazar günü sabahı erken saatlerde Türk Dışişleri Bakanlığı'na gitmesi bildirildi. Aslında, Bayan Vakali, Atina'dan gelen emirlere uyarak, Türk makamlarından sınırın daha etkin bir şekilde korunmasını istedi. Protesto ile birlikte, Yunanistan'dan Trakya'ya 12 azınlık okulunun kapatılması konusu da komisyonda gündeme geldi. Aslında bu, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın "Lozan Antlaşması'na aykırı olarak" Trakya'daki 12 azınlık ilköğretim okulunun kapatılacağına ilişkin açıklamasının habercisiydi.
"Türkiye, asılsız suçlamalar ve yalan haberlerle gerçekleri çarpıtıyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan, Türkiye'nin aksine Lozan Antlaşması'nın hükümlerini sadakatle uygulamaya devam ediyor" ifadeleri kullanıldı. Trakya'da 100'ün üzerinde azınlık ilköğretim okulu, İstanbul'da ise sadece 3 azınlık ilköğretim okulu olacağı vurgulandı.

Bu içerik 03.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 88 kez okundu.