Mart’tan itibaren Girit’in güneyinde ve batısında kara suların 12 mile genişletilmesi

Resim

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Girit’in güneyinde kara suları sınırının 12 mile genişletilmesi konusunun milli çıkarlara hizmet edeceğinin uygun görüldüğü bir zamanda ilan edileceği şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu yönde eylem kararı alınması ile ilgili olarak ilk görüşmeler 2020 yılında başlamış olsa da Yunan hükümetinin 2023 yılında gerçekleşecek olan genel seçimler öncesi anılan bu adımı atması oldukça yüksek bir olasılık olarak değerlendirilmektedir.

Yunanistan’ın Girit’in güneyinde kara sularını 12 mile genişletmesi yönünde hareket etmesini tetikleyen gelişmelerden biri, 2021 yılının Ocak ayında İyon denizinde kara suları sınırını 12 mile çıkaran kanun oldu. Kara suları sınırının Girit’in güneyinde 12 mile genişletilmesinin Türkiye’nin tepkisine neden olmayacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda ABD’nin de Yunanistan’ın bu hamlesinden rahatsız olmayacağı şeklinde değerlendirmeler söz konusudur.

Öte yandan yetkili kaynaklara göre bu denkleme Mart 2023’te Yunanistan’a teslim edilmiş olacak Rafale savaş uçağı sayısının 12 adete ulaşacağı ve ilkbaharda anılan uçaklar için pilotların eğitiminin tamamlanmış olacağı gerçeği de eklenmelidir. Dolayısıyla söz konusu dönemde Atina’nın hava gücü olarak Türkiye karşısında stratejik avantaja sahip olacağı belirtilmektedir.

Kaynak: https://www.in.gr/2022/12/25/politics/politiki-grammateia/epektasi-xorikon-ydaton-12-milia-sta-notia-kai-ta-dytika-tis-kritis-apo-ton-martio/ (Erişim tarihi, 26.12.2022).



Bu içerik 26.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 56 kez okundu.