Market Links: Meclise 5 partinin girmesi muhtemel

Market Links ajansı tarafından yapılan bir ankete göre, beş siyasi partinin bir sonraki parlamentoya girmesi muhtemel. Bulgaristan’da 2 Nisan’da yapılacak erken seçimlere yönelik seçim kampanyası ise resmi olarak 3 Mart’ta başladı.
Resim

Ankete göre, Değişime Devam/Demokratik Bulgaristan koalisyonu sandığa gideceğini söyleyenlerin %20,9’u tarafından desteklenirken, GERB-UDF %20,4’ü tarafından destekleniyor. Hak ve Özgürlükler Hareketi oyların %13,3’ünü, Vazrazhdane %11,8’ini ve Bulgaristan Sosyalist Partisi %6,6’sını alacak. Ulusal Meclis’e girmek için %4’lük barajın altında kalması muhtemel partiler arasında Bulgar Yükselişi (%2,4), Böyle Bir Halk Var ve SOL (her biri %2,3) yer alıyor.

Market Links, anketin iki ana siyasi güçten oluşan beş partili bir parlamento olasılığına işaret ettiğini, bunun da siyasi tartışmayı alevlendirebileceğini, parçalanmayı azaltabileceğini ve Bulgar siyasetine uzun süre hâkim olan iki kutuplu modele dönüş sinyali verebileceğini belirtti.

Ankete göre katılımcıların yaklaşık %40’ı reformlardan, %20’si ise “GERB modelinden” yana. Ankete katılanların %31’i Bulgaristan’ın başkanlık sistemiyle yönetilmesini istiyor. Yüzde yirmisi kâğıt oy pusulası ile oy kullanmayı tercih ediyor. Yaklaşık %68’i fiyatlar üzerinde hükümet kontrolünü kabul edebileceğini ifade ediyor. Ankete katılanların %40’ı Rusya’yı desteklediğini söylüyor.

Market Links ve bTV tarafından finanse edilen anket, 18-27 Şubat 2023 tarihleri arasında 18 yaş ve üzeri 1.080 katılımcı ile yüz yüze görüşme yöntemiyle ve online olarak gerçekleştirildi.

Bu içerik 08.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.