Mariçiç: Haksız yere Avrupa Birliği’nin bekleme odasındayız

Resim
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa'dan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bojan Mariçiç, AB’nin bekleme odasında bekletilmelerinin haksızlık olduğunu, kendilerinin de Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi ilerlemeleri gerektiğini ifade etti.
Her ülkenin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mariçiç, “Komşularımızdan özellikle de tarama sırasında yakın bir şekilde çalıştığımız ve süreç boyunca bilgi alışverişinde bulunduğumuz Arnavutluk'un ilerlemesini destekliyor, her iki ülkenin Ukrayna, Gürcistan ve Moldova gibi AB yolunda yürümeye devam edeceğini umut ediyorum.” dedi.
Ukrayna’daki durumun spesifik olduğunu vurgulayan Mariçiç, savaş durumunun  üye devletlerin ve Brüksel'deki kurumların jeopolitik bakış açısını değiştirdiğini söyledi. Dolayısıyla, bunca yıldır bekleme salonunda olmanın haksızlık gibi geldiğinin farkında olduğunu ancak, bu gibi kurumlarda, sadece hukukun ve adaletin değil, çıkarların da gerçekleştirilmesinin arandığının altını çizdi. Yeni üyelere kapının açılması haberinin sevindirici olduğunu ifade eden Mariçiç, “Bu bir mücadeledir. Kapı açıldığında o yeni üyeler arasında yer almak için mücadele etmeliyiz" dedi.
Kuzey Makedonya’nın AB yolundaki ilerlemesine ilişkin raporla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı, herhangi bir olumsuz rapor bulunmadığını ve herhangi bir aksaklığın tespit edilmediğini söyledi.
Hükümetin AB’den Yargı Konseyi için bir değerlendirme misyonu istediğini, bu misyon sonucunda raporda yer alan tavsiyelerin hayata geçirileceğini söyleyen Mariçiç, eksikliklerin de farkında olduklarını, bunların Meclis’te muhalefetin de desteğiyle kanunlaştırılarak aşılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu içerik 12.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.