Makedonya Türklüğünün önemli isimlerinden Avni Engüllü Hakk’ın rahmetine kavuştu

Resim
Makedonya Türklüğünün önemli isimlerinden yazar ve şair Avni Engüllü 77 yaşında Hakk’ın rahmetine kavuştu.
Merhum Avni Engüllü, 19 Şubat 2024 tarihinde ikindi namazını müteakip Karşıyaka mezarlığına defnedildi.
Makedonya’da Türkçe yazılan edebiyatın oluşumunda büyük katkısı olan ve bu edebiyata ayrı bir renk katan Avni Engüllü, 1970’ler kuşağının önemli isimlerinden biridir. Kendisi gazeteci, yazar, şair, çevirmen olarak bilinmektedir.
7 Eylül 1947 tarihinde Üsküp’te doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Tefeyyüz İlkokulunda tamamladıktan sonra Üsküp’ün ‘Nikola Karev’ Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. Kısa süren öğretmenlik görevinden sonra Üsküp Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü’nde gazeteciliğe başladı. Bu bölümün kültür-sanat programları için yazdığı inceleme ve araştırma yazıları, Birlik gazetesi ve Sesler dergisinde yayımlandı.
Radyo gazeteciliğindeki branşı belgesel yayınlar olan Engüllü bunun yanı sıra gezi programları hazırladı, tiyatro ve edebiyat eleştirmenliği yaptı, radyo dram ve çocuk radyo dram çalışmaları yaptı. Radyoda Kültür Sanat Eğitim ve Bilim Bölümü Başkanlığı, Genel Program Koordinatörlüğü, Radyo Konseyi üyeliği görevlerinde bulundu. Radyo yapımcılığında hazırladığı programlarla birkaç sefer ödüllendirildi.
Erken yaşlarda yazmaya başladığı şiirlerle şiirseverlerin gönlünde taht kuran Engüllü, şiirin yanında hikâye ve çocuklar edebiyatına ait şiirleriyle her yaşa hitap etmektedir.
Şiirlerini İlk (Üsküp, 1972) adı ile kitaplaştırdı. Hikâyelerini ise Söğütaltı (Üsküp, 1974) adlı kitabında bir araya getirdi. Mete (Üsküp, 1983), Dört Mevsim (Priştine, 1984), İn misin Cin misin (Üsküp, 1985) ve Yarım Kalan Düşünceler (Üsküp, 1984) adlı kitapları çocuklara yazdığı şiir ve hikâyelerden oluşmaktadır.
Makedonya Türk Kültür Merkezi’nin kurucusu ve başkanı, Makedonya Yazarlar Birliği ve Makedonya Gazeteciler Cemiyeti üyesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi mütevelli heyet üyesi gibi görevleri ifa eden Avni Engüllü’nün edebî çevirileri de vardır.
Avni Engüllü ayrıca, Makedonya’da düzenlenen dünyaca ünlü Struga Şiir Akşamları şiir festivalinin iki dönem konsey üyeliğini yaptı.
1997 yılında T.C. Diyanet Vakfı’nın Balkan Ülkeleri ve Kıbrıs şairleri arasında düzenlediği Naat Yarışması’nda da yazdığı naatla birinciliği elde etti.
Biz Balkan Türkleri olarak merhuma Allah’tan rahmet ailesi ve yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ederiz.

Bu içerik 18.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.