Makedonya Türk Demokratik Partisi Milletvekili Beycan İlyas, Türklerin nüfus sayımı sonuçları hakkındaki tutumunu Meclise taşıdı

Resim
TDP Milletvekili Dr. Beycan İlyas Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisinde 29 Haziran tarihinde gerçekleştirilen milletvekili soruları oturumunda, Türk toplumunun nüfus sayımı konusundaki tutumunu gündeme getirdi. İlyas, daha önce sayımla ilgili yönelttiği soruya tatmin edici cevap alamadığını ifade ederek, Türkler olarak sayım sonuçlarını kabul etmediklerini bir kez daha vurguladı.

Beycan İlyas Meclis kürsüsünden “Meclisin 28 Nisan 2022 tarihinde düzenlenen yetmişinci oturumunda, 2021 yılında yapılan nüfus sayımı ile ilgili Adalet Bakanlığı ve Devlet İstatistik Kurumuna soru yönelttim. Bu kürsüden bir kez daha vurgulamak istiyorum ki sayım sürecindeki birçok hata ve etnik köken ile ilgili şüpheli sonuçlar nedeniyle Türk Demokratik Partisi olarak bütün Türk kurumlarıyla birlikte bu süreci kabul etmiyoruz. Türklerin dışında sayısı az olan diğer halklar için de bu sayımlar kabul edilir değildir.” ifadelerini kullandı.

Anayasa ve yasalar nezdinde tüm vatandaşların eşit haklara sahip olduğunu ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşlara ait olduğunu vurgulayan İlyas, “Anayasa ve yasalardaki birçok madde göz ardı edilmiştir. TDP olarak ilgili tüm kurumlara itirazlarımızı yaptık. Bu konuda diplomatik temsilcilikleri de bilgilendirdik. Anayasayla garanti altına alınan haklarımızı korumak için gerekli tüm adımları atmaya devam edeceğiz.” dedi.

İlyas ayrıca “Nüfus sayımıyla ilgili yönelttiğimiz soruya, kopyala yapıştır şeklinde nüfus sayımıyla ilgili yasa ve metodoloji hakkında yanıt verildi. Bu da ilgili kurumun halkın itirazlarını görmezden ve duymazdan geldiğini göstermektedir. Bu cevap bizi tatmin etmemiştir.” şeklinde konuştu.

Bu içerik 29.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 91 kez okundu.