Makedon ve Sırp kamyonları sınırda gümrük kontrolünde yalnızca bir kez tartılacak

Resim
Kuzey Makedonya ve Sırbistan gümrük idareleri müdürleri, sınırlardaki araç tartı fişlerinin tanınmasına ilişkin bir protokol imzaladı. Bu durumda 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren tırlar her iki sınırda tartılmak yerine, yalnızca bir sınırda tartılacak.

1 Şubat tarihinden itibaren, Sırbistan'dan ithalat veya Sırbistan’a ihracat yapan Makedon şirketlerinin ticarî mal taşıyan tırları yalnızca bir kez tartılacak. Aynı durum her iki ülkeden transit geçen tırlar için de geçerli olacaktır. Kuzey Makedonya Gümrük İdaresi Müdürü Stefan Bogoev ve Sırbistan Gümrük İdaresi Müdürü Branko Radujko, bugün söz konusu gümrük terminallerinde gerçekleştirilen tır tartım fişlerinin, yani iki ülke arasındaki araç kantar fişlerinin tanınmasına ilişkin bir protokol imzaladılar.

İmzalanan söz konusu protokolün önemine değinen Bogoev, Kasım 2023 itibarıyla Kuzey Makedonya’nın Sırbistan ile ticaret hacminin 985,9 milyon Euroya ulaştığını, Sırbistan’a yapılan ihracatın ise 365,9 milyon Euroyu bulduğunu ve bir önceki yıla göre yüzde 2,9 artış gösterdiğini vurguladı. Bu arada Kuzey Makedonya ve Sırbistan arasındaki tüm ithalat, ihracat ve transit geçişler, Tabanovce sınır kapısından gerçekleştirilmekte olup geçen yıl girişte yaklaşık 140 bin motorlu yük aracı kaydedilirken, çıkışta 170 bin tırın sisteme kaydı yapılmıştır.

Yaptığı açıklamanın devamında Bogoev, “Geçmişte tüm bu taşıt araçları, biri Makedonya gümrüğünde, diğeri Sırbistan gümrüğünde olmak üzere iki kez tartıldı. Bugün söz konusu tartı fişlerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin protokolün imzalanmasıyla birlikte, belirttiğim gibi bu taşıt araçları yalnızca bir kez tartılacaktır. Bu durum da şirketlere zaman ve para tasarrufunu sağlayacaktır.” diye konuştu.

 

Bu içerik 16.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 17 kez okundu.