Makedon-Bulgar Tarih Komisyonunun amacı, siyasî aktörlerin tarihî meselelere karışmasını önlemektir

Resim

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, bugün basını bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada: “Makedon-Bulgar Tarih ve Eğitim Sorunları Komisyonu, iki ülke arasındaki müzakerelerde önemli bir unsur olup amacının tarihî meseleleri tartışma zemininde tutarak siyasetçilerin, vatandaşların ve toplumların bu tartışmaların dışında kalmasını sağlamaktır.” dedi.

Osmani, açıklamasının devamında “Komisyonun görevi, sonuçlar bildirmek değil, konuyu bilimsel zeminde tartışmak, detaylandırmak ve konu üzerinde çalışmak, her zaman yapıcı olmak ve siyasî iradenin bu konuda kendisine güvenebileceğini göstermektir. Sanırım son birkaç toplantıda tam olarak da bunu yaptık. Gördüğünüz gibi biz hükümet olarak tarihî meseleler hakkında konuşmuyoruz, konuyla ilgili sözü onlara bırakıyoruz. İlk amaca ulaşılmıştır. Komisyon daha sık bir araya geliyor, daha da önemlisi çalışmalarını gerektiği gibi yürütmeye başladıkları konusunda iki taraf olarak kendilerine güveniyoruz ve siyasetçiler olarak bizim müdahil olmamızı gerektirecek bir durum söz konusu değil.” görüşlerine yer verdi.

Dışişleri Bakanı Osmani, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov’un konuyla ilgili olumlu yorumları ile bugün kendisi tarafından dile getirilen şeyler arasında hiçbir farkın bulunmadığını ifade etti.

2019 yılında Çar Samuel, Kiril ve Metodiy ile Kliment Ohridski gibi şahsiyetlerle ilgili özel günlerin ortak kutlanması konusunda anlaşma sağlandığını, fakat siyasî anlaşmazlıkların sonlandırılmaya çalışıldığı bu süreçte anlaşma metinlerinin açıklanma zamanı ve biçiminin belirlenmesi beklendiğinden, ilgili anlaşmaların bugüne kadar açıklanmadığını, bununla birlikte komisyon üyelerinin altına imza attıkları anlaşma metninin hâlâ arkasında durduklarını belirten Osmani, şu anda söz konusu anlaşma metnindeki içeriklerin okullarda okutulan ders kitaplarına yansıtılıp yansıtılmayacağının konuşulduğunu, fakat konuyla ilgili detayları açıklama işini komisyona bıraktıklarını söyledi.  

 
Bu içerik 03.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 87 kez okundu.