Mahkeme Karakaçanov’un romanlara karşı ayrımcılık yaptığına karar verdi.

Bulgaristan Helsinki Komitesi (BHK) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Yüksek İdare Mahkemesinin (VAS) nihai kararına göre, eski Savunma Bakanı ve İç Makedon Devrimci Örgütü (VMRO) Genel Başkanı Krasimir Karakaçanov, Bulgaristan'daki Roman etnik grubuna karşı ayrımcılık yaratan ifadeler kullandı.

Karakaçanov 2019'un başlarında Plovdiv (Filibe) ili Maritsa ilçesi Voyvodino köyünde Roman asıllı iki vatandaşın Bulgar bir komutana saldırması ve ardından yakalanıp bu suçtan hüküm giymesi olayıyla ilgili BTV'deki bir programda bazı sözler sarf etti.

Karakaçanov o zaman, “Bulgaristan'daki çingeneler aşırı derecede küstahlaştılar. Birkaç yıl önce bir polisi dövdüler, iki gün önce bir ordu görevlisine saldırdılar… Bulgar toplumunun sabrı tükeniyor. ifadelerini kullanmıştı.

VAS’ın bu kararıyla Ayrımcılığa Karşı Koruma Komisyonu’nun (KZD) ve Sofya Kent İdare Mahkemesi’nin (ASSG) ilk iki düzeyde olayı değerlendiren ve Karakaçanov'un ifadelerinde yanlış bir şey bulmayan kararları iptal edilmiş oldu.

Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı: “Kendini Roman olarak tanımlayan herkesin kişiliklerinin bu şekilde genelleştirilmesi ve Romanların, toplumun "küstah" ve Bulgarların hoşgörüsünün "tükenmiş olduğu" üyeleri olarak klişeleştirilmesi, şüphesiz bu etnik grubun temsilcilerinin onurunu zedeleyebilir ve baltalayabilir. Bununla birlikte bu ifadeler, toplumda Romanlara karşı kalıcı olumsuz, potansiyel olarak düşmanca ve çatışma yaratan tutumların yaratılmasına katkıda bulunurken, Roman etnik grubunun her bir üyesine karşı güvensiz ve hoşgörüsüz bir tutum sergilenmesini aşılar”. Karar gereği Ayrımcılığa Karşı Koruma Komisyonu olayı yeniden değerlendirmeli ve VAS'ın gerekçelerini dikkate alarak Karakaçanov hakkında para cezası kararı vermelidir.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31306258.html

 

Haber Yayın Tarihi: 14.06.2021

Bu içerik 14.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 82 kez okundu.