Lyuboslav Kostov, Bulgaristan'ın başlıca sosyal sorunlarının eşitsizlikler, adaletsiz vergi sistemi, nüfus krizi olduğunu söyledi

Bulgaristan'daki Bağımsız Sendikalar Konfederasyonu baş ekonomisti, Sosyal ve Sendikal Araştırma Enstitüsü müdürü Lyuboslav Kostov, Bulgar toplumunun en büyük sorununun eşitsizlikler, adaletsiz vergi sistemi, vergi muafiyeti için asgari seviyenin olmayışı ve demografik kriz gibi temel sorunları teşkil eden konularda toplumsal uzlaşının olmaması olduğunu söyledi.

Kostov’a göre, Bulgaristan'ın nüfusu on yılda 800.000 kişiden fazla azaldı ve Bulgaristan ekonomisi diğer ekonomilere kıyasla AB'nin en yoksulu olmaya devam ediyor. Baş ekonomist geçen yıl asgari ücretle çalışan Bulgarların 2011'den bu yana ilk kez gerçek satın alma gücünü kaybettiğini söyledi. Ona göre, asgari ücretteki artışın düşük vasıflı insan gücünün bir kısmının işgücü piyasasından dışlanması riskini arttırdığı iddiası ampirik kanıtlarla desteklenmemektedir.

Bulgarlar asgari ücretle Almanya'daki insanlardan iki kat daha az ekmek ve üç kat daha az pirinç alabiliyor. Diğer hayati ihtiyaçlarda da durum benzer. Uzman, Almanya'daki asgari ücret miktarının Bulgaristan'dakinden 4,8 kat, Polonya'dakinden 1,9 kat ve Romanya'dakinden 1,4 kat daha yüksek olduğunu söyledi.

Bir soruya cevaben Kostov, emekli maaşları konusunda yapılanların adalet getirmediğini, ancak doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi. 413 levaya yükselen ancak Eurostat'ın metodolojisini takip edersek 460 leva olması gereken mevcut asgari emekli maaşı ile hala bir milyon ile bir milyon iki yüz bin arasında emekli yoksulluk sınırının altında yer alıyor.

Kaynak: http://www.bta.bg/en/c/DF/id/2552111 (Erişim tarihi: 12.01.2022)
Bu içerik 12.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.