Lockheed Martin ile C-130J, F-16’ların modernizasyonu ve Blackhawk helikopterleri için temaslar

Resim

Atina’da bulunan ABD’li Lockheed Martin şirketinden yetkililer Yunanistan Hava Kuvvetleri liderliği ile temaslar dışında yeni Genelkurmay Başkanı Koramiral Dimosthenis Grigoriadis ile görüşmeyi planlıyor. Kathimerini gazetesinin kaynaklarına göre görüşmenin gündeminde aslında Yunan tarafının ilgi gösterdiği bir dizi silahlanma programı bulunmaktadır.

Daha spesifik olarak, Hava Kuvvetleri için C-130J nakliye uçakları konusunda görüşmelerin canlandırılması hedeflenmektedir. Hatta yine Kathimerini gazetesi kaynaklarına göre Lockheed Martin ekibi önceki günlerde Elefsina hava üssünü ve özellikle 356 Taktik Nakliye Filosunu ziyaret etti ve burada Yunan C-130’ları tarafından üstlenilen görevlerin niteliği ve Hava Kuvvetlerinin nakliye filosunun karşı karşıya olduğu destek sorunları hakkında bilgilendirildi.

Öte yandan edinilen bilgilere göre, ABD’li şirket yetkililerinin yürüttüğü bilgilendirmenin bir kısmı ise Yunanistan’ın envanterinde bulunan eski C-130B ve C-130H modellerine kıyasla C-130J’yi destekleme ve kullanma maliyetiyle ilgilidir. Anılan hava nakliye uçağının Yunan komutanlara sunumunun en geç önümüzdeki eylül ayında, ABD C-130J’lerinin Ramstein Flag 24 tatbikatı çerçevesinde Yunanistan’a konuşlandırılacağı zaman yapılması beklenmektedir. Bununla birlikte, yeni nakliye uçaklarının satın alınmasının, en azından şu anda, Milli Savunma Bakanlığı’nın önceliklerinin başında gelmediği de bilinmektedir.

Görüşmelerin ayrıca F-16’lara da yönelmesi beklenmektedir. Zira Yunanistan Hava Kuvvetleri liderliği 38 adet Blok 50’yi ara Blok 50M çözümü yerine Viper seviyesine yükseltmek istemektedir. Doğrudan müzakerelerin başlayabilmesi için izlenecek prosedür ise ABD hükümetine resmi bir talep ve Kongre onayı gerektiren herhangi bir FMS (Yabancı Askeri Destek) programı ile aynıdır.

Aynı zamanda, Yunan Silahlı Kuvvetleri liderliği, Blackhawk helikopterlerinin tedariki konusunun ilgi odağında olduğu Amerikan şirketinin temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Atina’nın Hava Kuvvetleri ve Özel Harekatın ihtiyaçlarını karşılamak üzere 35 helikopter tedarikine olan ilgisi devam etmektedir. Bilindiği üzere ABD Dışişleri Bakanlığı iki ay önce helikopterlerin Yunanistan’a satışına onay vermişti.

Kaynak: https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562873369/epafes-me-lockheed-martin-gia-c-130j-anavathmisi-ton-f-16-kai-elikoptera-blackhawk/ (Erişim tarihi, 09.02.2024).

Bu içerik 08.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.