Lavrov'un Belgrad ziyaretinin iptal edilmesine tepkiler sürüyor

Resim
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Belgrad’a gerçekleştireceği ziyaret iptal edildi. Rusya’nın Sırbistan Büyükelçisi Aleksandar Bocan-Kharchenko, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'e, Lavrov’un uçağının Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Karadağ'ın hava sahalarından geçmesine izin verilmediği için ülkesinin dışişleri bakanının ziyaretinin iptal edildiğini resmen bildirdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise, Rusya Dışişleri Bakanı’nın gelişini engelleyen koşullardan duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdi. Cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın her şeye rağmen siyasî karar alma ve askerî tarafsızlık konularında bağımsızlığını ve özerkliğini koruyacağını belirtti.

Lavrov ise Belgrad yerine Moskova'dan konuştu ve “Düşman devletlerle çevriliyseniz, uzak bir ülkenin müttefiki olmanın zor olduğu tezi, Sırbistan Cumhurbaşkanı'na belgeler sunan Rus büyükelçisi tarafından kanıtlandı” dedi. Lavrov ayrıca "Önemli olan şu ki hiç kimse Sırbistan ile ilişkilerimizi bozamayacak. NATO ve Avrupa Birliği, Balkanlar’ı 'Kapalı Balkanlar' projesine dönüştürmek istiyor." dedi.

Vucic, geçen Perşembe günü Bratislava'daki ziyareti gerçekleştirmeme olasılığını ima etmişti. Bocan-Kharchenko ile yapılan görüşmenin ardından yapılan açıklamada, olayların gelişmesinden duyulan üzüntü vurgulandı.

İçişleri Bakanı Aleksandar Vulin de İçişleri Bakanlığından yapılan resmî açıklamayla Lavrov'un ziyaretinin iptal edildiğini hemen duyurdu. Vulin yaptığı açıklamada "Sergey Lavrov'un gelişini engelleyenler barış istemiyorlar, Rusya'yı yenmeyi hayal ediyorlar. Sırbistan, Rus karşıtı histerinin bir parçası olmadığı için gurur duyuyor, Rus karşıtı ülkelerin utanmaya çokça vakti olacak" dedi. Savunma Bakanı Nebojsa Stefanovic ise Aleksandar Vucic'in karşı karşıya olduğu baskılara karşı tepki gösterdi.

Kaynak: https://l24.im/oVb3i (Erişim tarihi,  08.06.2022)
Bu içerik 06.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.