Lavrov’dan Yunanistan’a imalar

Moskova’nın ABD’nin Dedeağaç’taki varlığından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Yunanistan’ın NATO ve AB üyesi olduğu gerçeğinin bilincinde olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov dün yaptığı açıklamada, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile yaptığı son telefon görüşmesini “çok iyi” olarak nitelendirerek Moskova’ya karşı daha sert yaptırımlar istemediğini söyledi ve Dedeağaç’ın rolüne ve oradaki Amerikan varlığına açık bir atıfta bulundu.

Resim

Özellikle, Dedeağaç limanındaki Amerikan varlığı konusunda, Bay Lavrov diplomatik olarak Moskova’nın rahatsızlığını dile getirdi. Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Yunan mevkidaşı ile konuyu görüştüğünü söyledikten sonra, “Evet, Dedeağaç limanının statüsünü ABD Donanması’nın amaçları doğrultusunda güçlendirmek için Yunan-Amerikan ilişkilerinde atılan yeni adımları gündeme getirdik ve evet, tabii ki Amerikalıların bu limanı hangi yönlerde kullanacaklarını okuduk.” Lavrov’un sözleri, Kremlin sözcüsü Dmitry Peshkov’un silah sistemlerini Dedeağaç limanı üzerinden Ukrayna’ya aktardığını söylemesinden birkaç gün sonra geldi.

Atina’nın Avrupa-Atlantik yapıları içindeki genel tutumuyla ilgili olarak Lavrov, “Yunanistan’ın NATO ve AB üyesi olduğunu anlıyorum. Ancak Yunanistan’ın Rus karşıtı yaptırımları kötüleştirme yolunu izlemek istemediğini de görüyoruz. Yunanistan prensip olarak Batı ile Rusya Federasyonu arasında şu anda olanlardan memnun değil. Yunan dostlarımızın akıllarıyla, inançlarına uygun seçimi yapacaklarına güveniyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı ayrıca Yunanistan ile olan ikili ilişkilere ve aynı zamanda bu ilişkilerin tarihî boyutlarına da değindi. “Yunan meslektaşlarımızla, Yunan halkıyla, ülke olarak Yunanistan ile çok eski ilişkilerimiz, tarihî köklerimiz var. Rusya’da diplomasi cephesinde görev yaptıktan sonra modern Yunanistan’ın ilk yöneticisi olan Kapodistrias’ı hatırlıyoruz” diyen Lavrov, “kısa bir süre önce Nikos Dendias ile iyi görüşmeler gerçekleştirdiklerini” sözlerine ekledi. “Tabii ki her şeyi görüştük, hem ikili ilişkilerimizi hem de ticarî-ekonomik, yatırım, kültürel-insani ilişkilerin gelişme beklentilerini görüştük. Bu ilişkiler, güvenlik alanı da dâhil olmak üzere her bakımdan oldukça zengindir.”

Lavrov, bu açıklamaları Brest’te Moskova’nın Ukraynalılara karşı tutumunun kınandığı AB dışişleri bakanlarının gayrı resmi toplantısının ardından yaptı. Bu bağlamda, Bay Lavrov, diğer hususların yanı sıra, “yabancı birliklerin Ukrayna topraklarında kalmasına doğrudan bir yasak olduğunu” kaydetti. Bu yasağa rağmen, Lavrov, “Orada çok sayıda yabancı asker var. Bazılarının yanlışlıkla söylediği gibi binlerce değiller. Ancak birkaç yüz Amerikalı, İngiliz vb. var. Genellikle teçhizata yasak yok” dedi.

 

Bu içerik 15.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 80 kez okundu.