Larissa: Yeni Souda – Amerikalılar “sessizce” ne inşa ediyorlar?

ResimTa Nea gazetesinde yer alan habere göre Yunan Hava Kuvvetlerine ait 110. Savaş Kanadı’nın da bulunduğu Larissa Hava Üssü son dönemde ABD’nin dikkatini çekmektedir. Larissa Hava Üssü ABD’nin bölge planlamalarına Yunanistan ile ABD arasında yenilenen Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MDCA) çerçevesinde dinamik bir şekilde dahil edilmiştir. Askeri analistlere göre Larissa’nın ABD Hava Kuvvetleri açısından önemli bir üs olması beklenmektedir.

İki ülke arasında “süresizce” yenilenen Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması doğrultusunda 12 Kasım 2022 tarihinde anılan hava üssüne 8 adet gelişmiş MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) konuşlandırıldı. Askeri kaynaklar ısrarla söz konusu hava araçlarının sadece ABD kuvvetleri tarafından kullanıldıklarını ve şimdilik bunların ortak kullanımına ya da eğitimine ilişkin herhangi bir planlamanın bulunmadığını belirtiyor.

Haberde, ilk başta sayısı iki olan İHA’ların bugün sekize ulaşmasının önemli bir artış olduğu ifade edilirken, öte yandan Larissa hava üssünde yapılan çalışmaların, ABD’nin bölgede “kalıcı” olacağı ve söz konusu çalışmaların sadece belirli bir hava aracına (İHA) yönelik olmayacağı senaryolarını güçlendirdiği de ifade edilmektedir. Ta Nea gazetesinde yer alan habere göre ayrıca aynı bölgede Stefanovikio’da 1. Ordu Havacılık Tugayı karargâhının da ABD Hava Kuvvetlerine ait UH-60 Black Hawk helikopterlerine ve personeline ev sahipliği yaptığı da anımsatılmaktadır.
 
Bu içerik 23.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.