Lahey Savaş Mahkemesi Hashim Thaci’nin tahliye talebini reddetti

Resim

Kosova Özel Mahkemesi, gözaltında bulunduğu Hollanda’da savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmayı bekleyen eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci’nin şartlı tahliye talebini kaçma şüphesi nedeniyle reddetti.

Thaci, tahliye başvurusunda ön duruşma hâkiminin kendisinin Kosova’da halen etkin bir rol oynadığı, otorite ve etkisini devam ettirdiği sonucuna varmasını yanlış bulduğunu belirtmişti. Thaci’ye göre ise, partisi Demokratik Kosova Partisi’nin bu yıl gerçekleşen seçimlerde kötü bir performans sergilediği ve gerçek bir muhalefet olabilmek için dahi yeterli desteği çekemediği için, kendisi siyasi kariyerinin en zayıf konumunda bulunuyor. Demokratik Kosova Partisi son seçimlerde 120 koltuklu mecliste 19 sandalye kazanabilmişti.

Eski Kosova Özgürlük Ordusu militanlarını, 1998-2000 yılları arasında gerçekleşen Kosova Savaşı esnasında ve akabinde gerçekleştirilen suçlardan dolayı, yargılamak amacıyla kurulmuş Kosova Özel Mahkemesi’nin ön duruşma yargıcı ise Thaci’nin firar edebileceğini, yargılamaların ilerleyişini engelleyebileceğini ve muhtemel tanıklar da dahil olmak üzere Kosova Özgürlük Ordusuna muhaliflikleriyle bilinen kişilere karşı başka suçlar işleyebileceğini iddia etmişti. Başvuruyu değerlendiren temyiz dairesi de “ön duruşma hakiminin Thaci’nin, cumhurbaşkanlığından istifasına rağmen, eski astları üzerindeki etkisinin önemli ölçüde devam ettiği yönündeki değerlendirmesinin makul olduğuna” hükmetti. Kararda, ayrıca, Kosova siyasetindeki güncel herhangi bir değişikliğin Thaci’nin Kosova’da devam eden nüfuzuna önemli bir etkisi olmadığına yer verildi. Davanın bu aşamasındaki gözaltı süresine yönelik yapılan itirazı da dayanaksız bulduğunu belirten mahkeme, Thaci’nin şartlı tahliye başvurusunu reddetti.

Thaci ve diğer üç sanık, Mart 1998 ve Eylül 1999 arasındaki dönemde, aralarında kanunsuz gözaltı, işkence, cinayet ve zorla kaybetme de bulunan bir dizi savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyorlar.
Bu içerik 28.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 83 kez okundu.