Kuzeyde seçimlerin duyurulması - yasal, temel veya siyasi irade - sorunu

Resim

Yerel özyönetim yasası, Sırpların çoğunlukta yaşadığı Kuzey Kosova'nın dört belediyesinde erken seçim yapılması için sınırlı bir temel sağlıyor, ancak çözüm yerel makamların siyasi iradesi varsa sağlanabilir. Kosova Adalet Enstitüsü yöneticisi Ehat Miftaraj ve Kuzey Mitrovica'dan sivil toplum kuruluşu Aktiv'in yöneticisi Miodrag Miliqeviq'in tahminleri bu yönde.

Kosova Başbakanı Albin Kurti 26 Temmuz'da, ülke yetkililerinin Kuzey Mitrovica, Zubin Potok, Leposaviq ve Zveçan belediyelerinde seçimlere hazırlandıklarını, ancak bu bölgedeki durum sakinleşmeden bunun yapılamayacağını ifade etti.

Seçimler, Kosova Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi ile Avrupa Birliği'nin Kosova-Sırbistan diyaloğu elçisi Miroslav Lajçak arasında kuzeydeki durumun sakinleştirilmesi için yapılan anlaşmadan kaynaklanan bir zorunluluktur.

23 Nisan seçimlerinden çıkan Arnavut Belediye Başkanlarının, yerel Sırp sakinlerinin direnişine rağmen belediye tesislerine girdiği Mayıs ayının sonundan bu yana bu alandaki gerilim arttı. Protestoları Kosova'daki NATO misyonu KFOR'un askerleriyle şiddetli çatışmalarla sonuçlandı.

Durumu tırmandırmamak için Kosova, kuzeydeki belediye binalarındaki polis mevcudiyetini azaltmayı da kabul etti.

Kaynak: https://telegrafi.com/shpallja-e-zgjedhjeve-ne-veri-problem-bazes-ligjore-apo-vullnetit-politik/ (Erişim tarihi, 28.07.2023)

Bu içerik 28.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 23 kez okundu.