Kuzey Makedonyalıların yüzde 48’i Avrupa Birliği’ne güven duyduklarını belirtirken, bunun en düşük seviyesinin Sırbistan’da en yüksek seviyesinin ise Arnavutluk’ta olduğu tespit edildi

Resim
Aday ülkelerin çoğunda geçen yıldan bu yana Avrupa Birliği’ne olan güven seviyesinde önemli ölçüde artış görüldü.
Yeni bir Eurobarometer anketine göre, Avrupa Birliği’ne en yüksek güven Arnavutluk'ta, en düşük güven ise Sırbistan'da görüldü.
Veriler, Arnavutluk'ta yanıt verenlerin yüzde 77'sinin AB'ye güvendiğini belirtti. Yani ankete göre yılın başından bu yana AB’ye güvenenlerin oranında 6 puanlık bir yükseliş görüldü.
Bunu, ankete katılan vatandaşlardan AB’ye güven duyanların oranı açısından yüzde 57 ile Bosna Hersek, yüzde 54 ile Karadağ, yüzde 48 ile Kuzey Makedonya, 44 ile Moldova ve yüzde 41 ile Türkiye izledi.
Ukrayna'daki savaşa gelince, Sırp vatandaşlarının yüzde 68'i bunun ülke için ciddi ekonomik sonuçları olacağına inanırken, anketlere katılanların yüzde 83’ü bu durumun tüm Avrupa Birliği üye ülkelerini etkileyeceğini belirttiler.
Ayrıca, Sırbistan'da yanıt verenlerin yüzde 67'si Rus hükümetine, şirketlere ve şahıslara yaptırım getirilmesine, yüzde 74'ü ise Ukrayna'ya askeri teçhizatın satın alınmasına ve teslim edilmesine karşı çıktı.
İlkbahar Eurobarometer anketi, AB üyeleri ve adaylarından oluşan temsili bir örneklem üzerinde Haziran ayında gerçekleştirildi.

Kaynak: https://shorturl.at/ituT9, (Erişim tarihi, 12.07.2023).
Bu içerik 11.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.