Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasında Sınır ve Gümrüklerde Ortak Kontrol Antlaşması İmzalandı.

Resim

Hazırlayan: Öğr. Gör. Cüneyt Nur

Arnavutluk’un ev sahipliğinde başkent Tiran’da düzenlenen Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi’ne katılan Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, zirve marjında Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi. İki ülke başbakanı Kuzey Makedonya ve Arnavutluk sınır kapılarındaki Ortak Sınır ve Gümrük Kontrolü Antlaşmasını imzaladılar.

Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev basına verdiği demecinde, söz konusu antlaşmanın iki ülke arasında mükemmel ilişkilerin kurulmasında atılan önemli adımlardan birisini daha teşkil ettiğini belirterek ilgili antlaşmayla iki dost ve komşu ülke olarak iki ülkenin vatandaşlarına ve iş adamlarına sınır kapılarındaki geçişleri kolaylaştırmayı amaçladıklarını ifade etti. 

İki harika ülkeyi yöneten iki iyi dost olarak mevcut dostluğu daha da pekiştirmek için böyle bir adım atmaktan mutluluk duyduklarını belirten Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev, imzaladıkları bu antlaşmayla, “one stop shop” (tek noktada hizmet sunumu) anlayışını devreye sokmak için iki ülke hükümetleri olarak üzerinde çalıştıkları önemli bir süreci tamamladıklarını söyledi. Zaev, açılan bu terminalle iki ülke arasında gidip gelen vatandaşların sınırlardaki bekleme süresini yarı yarıya indireceğini ve her şeyden önce iki ülke arasındaki ticari malların, hizmetlerin, sermayenin ve insanların serbest dolaşımını kolaylaştırarak Avrupa Birliği’nin dört temel özgürlüğünün gerçekleşmesinin de sağlanacağını belirtti.

Kuzey Makedonya Başbakanı ayrıca, atmış oldukları bu tür adımlarla Avrupa Birliği dostlarına, kendileriyle ilgili olumlu adım atmaları için günden güne daha da güçlü argümanlar sunduklarını ifade etti. 

Arnavutluk Başbakanı da antlaşmanın iki ülke arasındaki ulaşımı önemli ölçüde kolaylaştıracağını vurguladı.

 

Kaynak: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b2-%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b8%d1%88%d0%b0%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8/

(Haber Tarihi: 10.06.2021; Erişim Tarihi: 11.06.2021)



Bu içerik 11.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.