Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Başkanı ve Milletvekili Dr. Beycan İlyas Türkçe pasaport sorununun çözümü için Meclis kürsüsünden çağrıda bulundu

Resim

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi’nde dün düzenlenen 144’üncü oturumda, sürücü ehliyetlerini düzenleyen Karayolu Trafik Güvenliği Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif tartışılırken TDP Genel Başkanı ve Milletvekili Dr. Beycan İlyas söz alarak Türklerin Türkçe pasaport almada yaşadığı sıkıntıları dile getirerek hükümet ve İçişleri Bakanlığına çağrıda bulundu. Her değişimin, beraberinde birtakım yenilikler ve zorluklar getirdiğini belirten İlyas, Meclis kürsüsünde:

Saygıdeğer kamuoyu, ehliyetlerin, kimliklerin dışında en büyük sıkıntı pasaportlarda yaşanmakta. Kurumlarımızın uzun zaman önce son tarih çerçevesinin bilinmesine rağmen hazırlıksız nasıl yakalandıklarını anlamak mümkün değildir. 

Bu istismar ne yazık ki biz Türk vatandaşlarda büyük bir memnuniyetsizliğe neden oldu. Türkçe belgelerin olmamasını bir tarafa koyarsak vatandaşları başka dillerde pasaport almaya yönlendirmek görülmemiş bir ayrımcılıktır. Türkleri temel anayasa ve yasal haklarından mahrum bırakmaktır. Bu klasik bir dil ve etnik ayrımcılıktır. Bu hakların yok sayılması nedeniyle Kuzey Makedonya Ayrımcılığı Önleme Komisyonuna da başvuruda bulunduk. Tüm kurumları uyarmamıza rağmen maalesef bu konuda net bir cevap alamadık ve sonuca ulaşamadık. 

Bu kürsüden tüm yetkili kurumlara öncelikle Hükümete ve İçişleri Bakanlığına sesleniyorum, zaman kaybetmeden Türkçe pasaportların alımı için girişimde bulunularak, Türk vatandaşlara yapılan bu haksızlık ortadan kaldırılsın. 

Biz Türkler devlet kurucu millet olduğumuz kadar, yasalar ile garanti altında olan haklarımız konusunda da duyarlıyız.

İçişleri Bakanlığı ve İdare İşler Müdürlüğünden Türkleri arayarak başka dilde pasaport başvurusunda bulunmaları için yönlendirmelerin durdurulmasını talep ediyorum. Bu hassas bir konudur. Bu bürokratik yanlışın düzeltilmesi için bir an önce harekete geçilmesini rica ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak:https://yenibalkan.com/tr/gundem/milletvekili-dr-beycan-ilyas-turkce-pasaport-sorununun-cozumu-icin-meclis-kursusunden-cagrida-bulundu  (Erişim tarihi: 14.02.2024)

Bu içerik 13.02.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 24 kez okundu.