Kuzey Makedonya’nın eski Cumhurbaşkanı Tsrvenkovski: “Kamuoyu, Bulgaristan vetosunun daha da sürebileceğini göz önünde bulundurmalı, “ortak tarih” konusunda anlaşmaya varmak büyük bir hataydı”

ResimBüyükelçiler Konseyi tarafından düzenlenen "Makedonya Dış Politikasının Zorlukları" konulu forumda konuşan Kuzey Makedonya’nın eski Cumhurbaşkanı Branko Tsrvenosvski, Bulgaristan ile Dostluk ve İşbirliği Anlaşması'nın bu tür bir içerikle, özellikle de "ortak tarih" ibaresiyle imzalanmasının ve tarihî olaylar ve şahsiyetler hakkında hakemlik etme yetkisine sahip bir karma tarih komisyonunun kurulmasının büyük bir hata olduğunu söyledi.

Tsrvenkovski’ye göre, anlaşma hiçbir sorunu çözmediği gibi, tam tersine pandoranın kutusunu açmış ve Bulgaristan'dan “uzlaşmaya varılmasını imkânsız kılacak kadar millî meselelere dokunan” yeni bir dizi talebin gelmesi için temel oluşturmuştur.

Prespa Anlaşması'nın imzalanmasından sonra Yunanistan ile ilişkilerin anlaşma öncesine göre kıyaslanamayacak kadar iyi olduğunu söyleyen Tsrvenkovski, Bulgaristan’la tam tersi olup ilişkilerin anlaşmanın imzalanmasından sonra kıyaslanamayacak kadar kötü olduğunu belirtti.

Tsrvenkovski, “Ulusal kimlik için pazarlık yapmadığımız, tarih üzerinde anlaşacağımız yönünde kamuoyuna yansıyan tez, temelde yanlıştır. Her millî kimlik, belirli tarihî yapıtaşlarına, olaylara ve şahsiyetlere dayanan tarihsel bir sürecin sonucudur. Bu kilometre taşları elinizden alınıp başkasına ait olduğu ilan edilirse, millî kimlikten geriye boş bir söylemden başka bir şey kalmaz." diye konuştu.

Tsrvenkovski, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in Berlin ziyareti sırasında Makedonluğun AB'ye girmesine izin vermeyeceklerine dair yaptığı açıklamaya da atıfta bulunarak, Makedonluktan hiçbir şekilde vazgeçemeyeceklerini söyledi.

Tsrvenkovski’ye göre Bulgaristan vetosunun uzun sürebileceği, bu yüzden de Avrupa Birliği ile müzakerelerin başlayamayacağı hem hükümet hem de muhalefet tarafından Makedon kamuoyuna anlatılmalıdır.

Kaynak: https://l24.im/rX3t  (Erişim Tarihi: 01.06.2022)

 

Bu içerik 27.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 85 kez okundu.