Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te “İstikrar ve Ortaklık Konseyi” düzenlendi

ResimAB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borell bugün Üsküp’te yaptığı açıklamada, Kuzey Makedonya’nın ve vatandaşlarının geleceğinin Avrupa Birliği’nde olduğunu ve birlikte zorlukların üstesinden gelmek için güçlü olmamız gerektiğini söyledi.

İstikrar ve Ortaklık Konseyi toplantılarının şimdiye kadar Lüksemburg’da yapıldığını söyleyen Borell, “Bugün ilk kez Üsküp’te İstikrar ve Ortaklık Konseyi’ni düzenledik çünkü sizin de dediğiniz gibi Kuzey Makedonya’nın kaydettiği ilerlemeyi ne kadar takdir ettiğimizi göstermek istedik. Bu, AB’nin size yaklaştığının açık bir işareti ve size Batı Balkanların gelecekte jeopolitik boyutumuzun önemli bir parçası olduğunu ve olmaya devam edeceğini gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın Genişlemeden Sorumlu Büyükelçisi Oliver Varhelji de devletin reform çalışmalarını yavaşlatmasının değil, hızlandırmasının önemli olduğunu vurguladı.

Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski de toplantıyı başarılı olarak değerlendirdi ve bu durumun Kuzey Makedonya'nın Avrupa yolunda ilerlediğinin bir kanıtı olduğunu vurguladı.

Makedon heyetinde Başbakan Kovaçevski’ye Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Bojan Mariciç ve Dışişleri Bakanı Bujar Osmani eşlik ederken AB heyetinde Avrupa Birliği Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelji'nin yanı sıra Avrupa Birliği üye devletlerinin temsilcileri de yer aldı.

1 Nisan 2004'te yürürlüğe giren İstikrar ve Ortaklık Anlaşması, Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği'ne katılımına kadar sözleşme ilişkilerinin uygulanmasına yönelik çerçeveyi temsil ediyor.

Bu içerik 17.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 42 kez okundu.