Kuzey Makedonya Meclisi Fransız teklifini onayladı

Resim
Kuzey Makedonya Meclisi bugün, 68 "evet" oyuyla Fransız önerisini onayladı.
Konu ile ilgili üç gün süren sert tartışmadan sonra oylama, ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE ve Sol Parti (Levitsa) milletvekillerinin oturumu terk etmesiyle gerçekleşti.
Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından 30 Haziran 2022 tarihinde Avrupa Birliği Konseyi'ne önerilen teklifle, Kuzey Makedonya’nın Avrupa Birliği ile müzakerelere başlayabilmesi yolunun açılması öngörüldü.
Kabul edilen öneriye göre Kuzey Makedonya Meclisi, hükümeti,
1. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin AB üyeliğine yönelik stratejik ve ulusal çıkarlarından hareketle, AB üyeliği önündeki engelleri kaldırıp, Avrupa Birliği ile müzakereleri sürdürme ile yükümlü kılmaktadır.
2. Makedon halkının dili, kimliği, tarihi ve kültürel özelliklerini müzakere konusu etmeden koşulsuz saygı gösterme kararlılığına sürekli olarak bağlı kalmaları ile yükümlü kılmaktadır.
3. Müzakere çerçevesinde Makedon dilinin herhangi bir açıklama, ekleme veya dipnot olmadan yer almasının sağlanması; müzakereler sırasında AB ve Kopenhag Kriterleri ile bağlantılı olmayan ikili ilişkiler ile ilgili kararların, fasılların açılıp kapatılması için bir ön koşul olmamasının sağlanması; müzakere çerçevesinin AB ile katılım müzakerelerinin başlangıcında hemen kabul edilmesi; ilk hükümetler arası konferansta “tarama” sürecinin başlatılması, ikinci hükümetler arası konferansta da bunun tamamlanması; bahsi geçen sonuçların AB ile ilk hükümetler arası konferansta Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin açılış bildirisine dahil edilmesi; uyumlu hale getirilip AB Konseyi tarafından kabul edilecek olan müzakere çerçevesi, ilk aşama olan tarama süreci ve genel olarak müzakerelerin ilerleyişi hakkında Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisinin düzenli bilgilendirilmesi ile yükümlü kılmaktadır.
Oylama sonucu ortaya çıkan karar, Meclis başkanı ve milletvekilleri tarafından ayakta alkışlandı. Şimdi teklifin hükümet tarafından onaylanması gerekiyor.

Kaynak: https://bit.ly/3aSybbx, (Erişim tarihi, 20. 07.2022).
Bu içerik 16.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.