Kuzey Makedonya ile Türkiye arasında askeri-mali işbirliği anlaşması imzalandı

Kuzey Makedonya Savunma Bakanı Radmila Şekerinska ve Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün İstanbul’da iki ülke hükûmetleri tarafından desteklenen askeri-mali işbirliğine ilişkin beş yıllık bir anlaşma ve uygulanması için bir protokol imzaladı.
Anlaşma, ordunun modernizasyonuna katkı sağlamak için Kuzey Makedonya tarafından kullanılacak olan fonların yıllık bazda aşamalı olarak tahsis edilmesini öngörüyor.
Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin sadece stratejik ortaklar değil, aynı zamanda yaklaşık otuz yıllık işbirliği geçmişinde tek bir leke bulunmayan, birbirine saygılı dostlar olduğunu söyleyen Bakan Şekerinska, Askeri-Mali İşbirliği Anlaşması’nın NATO ile güçlendirilen dostluk ve işbirliğinin bir başka teyidi olduğunu ve 30. NATO üyesi olarak Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ordusunun standartlarını ve savaşa hazır olma durumunu iyileştirmede çok yardımcı olacağını belirtti.
Anlaşmanın imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Milli Savunma Bakanı Akar, hızlı ve başarılı bir uygulama beklediğini ifade etti.
İklim krizi, her iki ülkedeki yangınlar ve Türkiye’de can kaybına neden olan sel felaketlerine de değinen her iki bakan, iklim değişikliğinin önemini ve sonuçlarını hafifletmek için çözümler bulunması gerektiğinin de üzerinde durmayı ihmal etmediler.
Görüşme ile ilgili Kuzey Makedonya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti’nin, bağımsızlığından bu yana Kuzey Makedonya’nın değerli bir ortağı ve dostu olduğu, her iki ülkenin Afganistan’daki NATO Kararlı Destek Misyonu’na ortaklaşa katıldığı ve SEDM girişimi kapsamında, halihazırda Kuzey Makedonya’nın ev sahipliği yaptığı SEEBRIG Güneydoğu Avrupa Tugayı’nda da Kuzey Makedonya ve Türkiye’nin işbirliği yaptığı bilgileri verildi.

Kaynak: https://a1on.mk/macedonia/ministrite-za-odbrana-shekerinska-i-akar-vo-istanbul-potpishaa-dogovor-za-voeno-finansiska-sorabotka/ (Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 17.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 130 kez okundu.