Kuzey Makedonya ile AB arasındaki ilk hükümetler arası konferans

Resim

Kuzey Makedonya, aday statüsünü aldıktan 17 yıl sonra, bugün Brüksel'de birinci hükümetler arası konferansı düzenledi ve resmî olarak katılım sürecini belirleyen tarama sürecini başlattı. Ancak bu durum Kuzey Makedonya Anayasası’na Bulgarların dahil edilmesi ile şartlanmaktadır.
Özverili bir çalışma sözü veren Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski, müzakerelerin kimlik meselelerine saygı çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini söyledi ve gerek kimliğin gerekse tarihin müzakere konusu yapılmayacağını ifade etti.
Müzakereleri takip eden ve hassasiyetlerden haberdar olan Brüksel’deki AB Konseyi Başkanı Joseph Borrel, Makedon kimliğinin hiçbir şekilde tehdit altında olmayacağını söyledi.
Tarama aşamasının başladığını ifade eden AB Genişleme Komiseri Varheyli de ileriki bir aşamaya geçebilmek için anayasa değişikliğinin şart olduğunu ifade etti. Varheyli, anayasanın değişmemesi veya iyi komşuluk ilişkilerini etkileyecek yıllık raporların engel teşkil etmesi durumunun müzakereleri nasıl etkileyeceği konusuna değinmemekle birlikte muhalefetten yapıcı olmasını talep etti.
Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski ise, yeni fasılların açılıp açılmaması konusunun ülkedeki tüm siyasetçilerin sorunu olduğunu ifade etti.
Her iki taraf da bugünün tarihi bir gün olduğunu vurguladı.

Bu içerik 19.07.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.