Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani: Güvenlik için AB’nin genişleme süreci hızlandırılmalıdır

Resim

MİA’nın Brüksel muhabirinin bildirdiğine göre,  NATO’nun 4 Mart’taki olağanüstü bakanlar toplantısına katılan Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, toplantı öncesinde Ukrayna’nın kararlılık ve cesaretini tebrik ederek barışçıl bir çözüm bulma konusunda desteğini dile getirdi. Ayrıca savaş bölgelerinden kaçan Ukraynalı mültecilere yardım ve destekte bulunmaya hazır olduklarını belirtti.
Bakan Osmani aynı gün NATO’dan yaptığı açıklamada, Rusya’nın doğudaki (Ukrayna) saldırıları dikkate alındığında Avrupa Birliği’nin genişlemesinin çok önemli bir güvenlik meselesi haline geldiğini söyleyerek ikinci önemli mesajını verdi.
Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne üye olma talepleri bağlamında -Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un önüne konulan engelleri de ima ederek- AB’nin, doğuya doğru olan genişlemesini hızlandırması gerektiğini söyleyen Osmani, “Bu kriz, genişleme politikasının aynı zamanda bir güvenlik meselesi olduğunu göstermiştir” dedi.
Rusya’yla yaşanan savaşın, Ukrayna’nın NATO’ya üye olma isteğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığı sorusuna cevap olarak ise, tam aksine NATO’nun açık kapı politikasının istikrar anlamına geldiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Osmani, “Batı Balkanlar’da, NATO üyeliği bölgeyi istikrara kavuşturan en önemli karardı” diye konuştu. Osmani sözlerinin sonunda, Ukrayna halkının yalnız olmadığını söyledi. 

Kaynak: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/osmani-proshiruvanjeto-na-eu-da-se-zabrza-vo-ime-na-bezbednosta/ Erişim tarihi, 07.03.2022

Bu içerik 04.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 66 kez okundu.