Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani: Anayasa değişiklikleri için hızlandırılmış dinamiklerle çalışılmalı

ResimKuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Anayasa değişikliği sürecinin hızlandırılmış dinamiklerle gerçekleşmesi gerektiğine inandığını söyledi. Ülkenin AB üyelik süreciyle ilgili gereken anayasa değişikliği sürecinin hızlandırılmış dinamiklerle gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Bakan Osmani, AB ile müzakerelerdeki ivmenin kaybolmamasının önemli olduğunu belirtti.

Yapılacak genel seçimlerin ertelenmemesi gerektiğini kaydeden Osmani, “İki nedenden dolayı seçimler ertelenmemelidir. Birincisi, taramanın tamamlanması ile ilk faslın açılması arasında bir zaman boşluğu bırakmamamız gerekmekte, çünkü AB müzakerelerinde en önemli şey ivmedir. Eğer ivmeyi kaybedersek, geri dönüşü zor olur ve Avrupa sürecinde tecrübeli politikacılar, ivmenin önemli olduğunu ve onu bırakmamamız gerektiğini biliyorlar. İkincisi ise, seçimler anayasa değişiklikleriyle ilgili bir referandum olmalı, ancak vatandaşlarımıza daha iyi bir yaşam standardı sağlamak ve hukukun üstünlüğünü hakim kılmak için seçimler yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya’nın 2030’da AB’ye üye olacağına dair bir sosyal anlaşma yapılması gerektiğini söyleyen Osmani, “Siyaseten birbirimizin rakibi olabiliriz, ama bu, ülkemizin 2030 gündemini baltalamamalıdır.” dedi.

Bu içerik 28.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 41 kez okundu.