Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani: AGİT güvende, teşkilatı kurtardık mesajını verdi

Resim
Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığı ve aynı zamanda AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) dönem başkanlığı yapan Bujar Osmani, geçen üç gün zarfında AGİT’in Üsküp’de gerçekleştirilen 30. Bakanlar Konseyi Zirvesi’nin kapanışında yaptığı basın toplantısı açıklamasında, insanların güvenliği için teşkilatı ve onun işlevselliğini koruyup kurtardıklarını belirterek AGİT’in artık güvende olduğunu belirtti. Bu bağlamda Osmani, tüm üye ülkelerin teşkilatın bir sonraki dönem başkanı olarak Malta'nın seçilmesi ve Genel Sekreter’in ve örgüt içindeki üç kurumun görev sürelerinin uzatılması konusunda anlaştığını söyledi.
Bakan Osmani, zor zamanlarda bu misyonu üstlendiği için Malta'ya, ayrıca Genel Sekreter ve Ulusal Azınlıklar ve Medya Özgürlüğü Yüksek Temsilcileri ile ODIHR Ofisi Başkanı'na özverili çalışmaları için teşekkürlerini ve tebriklerini sunarak başarılarının devamını diledi.
Yaptığı açıklamada “Bu zirve toplantısı, ülkemizin topraklarında şimdiye kadar gerçekleştirilen en büyük uluslararası siyasi hadise olup, sürekli saldırılara, Ukrayna'ya karşı yapılan savaşa ve insanların acılarına tanık olduğumuz olağanüstü bir dönemde gerçekleşti. Tarih birçok bakımdan tekerrür ediyor. Zorluklar bugün olduğu gibi yarın da olacaktır. Bizler, Balkanlar'da bazı şeyleri tarihî bir hadise olarak tanımlamak konusunda tereddüt ediyoruz, ancak burada gerçekleştirilen AGİT’in Bakanlar Konseyi Zirvesi zaten daha şimdiden tarihî bir hadise olarak tanımlanmıştır.” diyen Osmani, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının Avrupa'nın güvenlik yapısını tehdit ettiği gibi, AGİT’in örgüt olarak varlığını da tehlikeye attığını, bu yüzden Üsküp’te gerçekleştirilen bu zirvenin bir devrim niteliğinde olduğunu belirtti.
Bir gazetecinin, Bakanlar Zirvesi’nde Rusya ile anlaşmaya varılması konusunda bir “pazarlığın” yapılıp yapılmadığı sorusuna Osmani, örgütün özünde uzlaşmanın yer aldığını belirtip, böylesine zor bir yılda kararların oybirliğiyle alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, örgütün değerleriyle pazarlık yapılamayacağını ifade etti.

Bu içerik 02.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 18 kez okundu.