Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Osmani: A5'in dönem başkanı olarak Anlaşma ile ilgili yeni bir Stratejik Konseptin temellerini attık

Resim

Kuzey Makedonya'nın ABD – Adriyatik Ortaklık Anlaşması çerçevesinde, ABD - Adriyatik Ortaklık Komisyonu'nun (A5) son toplantısı Üsküp'te gerçekleştirildi, böylece Kuzey Makedonya’nın bir yıldır devam eden Komisyon dönem başkanlığı sona erdi.

Anlaşma'nın olumlu sonuçları ve geleceği yanı sıra Batı Balkanlar'daki mevcut durum, toplantıda yürütülen tartışmaların odak noktasını oluşturdu.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Osmani, "Kuruluşundan bu yana geçen otuz yıllık sürenin son on yılında Anlaşma'ya yeni bir siyasi yaklaşım" belgesinin hazırlanması konusunda anlaşarak A5 İnisiyatifi için yeni bir Stratejik Konsept oluşturulmasının temellerini attık. Söz konusu belgenin temel amacı, Anlaşma'ya taraf olan NATO üyesi ülkelerin işbirliğini güçlendirmek, aynı zamanda henüz NATO üyesi olmayan A5 üyesi ülkelere daha fazla angajman imkanı sağlayarak İttifak'ın değerlerine daha da yaklaştırmaktır. Ayrıca, A5 İnisiyatifindeki geleneksel faaliyetlere ek olarak, dönem başkanlığımız süresince, Batı Balkanlar bölgesinin karşı karşı karşıya bulunduğu acil ve güncel konular ve zorlukları ele alan, bakanlar ve uzmanlar düzeyinde bir dizi toplantı daha gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bunun yanı sıra, karşılıklı işbirliğini, A5'in önemini ve üye ülkelerin Ukrayna'ya ortak desteğini vurgulayan ortak bildiri metni önerdik ve bu bildirinin altına imza attık.” dedi.

Bakan Osmani, 2024 yılında A5 Ortaklık İnisiyatifinin dönem başkanlığını devralacak Arnavutluk Dışişleri Bakanı Igli Hasani'ye başarılar dileyerek tam destek vereceklerini belirtti.

Kuzey Makedonya A5 İnisiyatifinin 20. kuruluş yıldönümünde NATO’nun tam üyesi olarak dönem başkanlığını üstlenmiştir. Kuzey Makedonya’nın yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Karadağ Adriyatik Ortaklık İnisiyatifinin tam üyesi iken Kosova, Slovenya ve Sırbistan oluşumun gözlemci üyesi statüsündedirler.

Kaynak: https://www.mfa.gov.mk/en/page/13/post/3612/zavrshen-sostanok-na-partnerskata-komisija-na-sadjadranskata-povelba-a5-  (Erişim tarihi, 20.12.2023)

Bu içerik 18.12.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 25 kez okundu.