Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı: Top Sofya ve Brüksel’de, bizde değil

Resim

Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Kuzey Makedonya'ya Haziran ayında, Avrupa Birliği'ne katılım için müzakere tarihi verileceğinden emin değil. Kuzey Makedonya’nın üzerine düşen her şeyi yerine getirdiğini ifade eden Osmani’ye göre müzakere tarihi verilmezse sorumluluk Bulgaristan ve AB'ye ait olacaktır. Osmani, ülkelerinin müzakere tarihi alamaması halinde vatandaşlarının bu sürece olan ilgisinin azalacağını, dolayısıyla Kuzey Makedonya'nın iç sorunlarına odaklanmak zorunda kalacağını vurguladı.
Osmani “Karar verici pozisyonunda biz olmadığımız için tarihler hakkında konuşmamız mümkün olmamaktadır. Biz, üzerimize düşenleri bize verilen süreler içerisinde yerine getirmekle sorumluyduk. Ancak gerçeği söylemek gerekirse artık top bizde değil. Top Sofya ve Brüksel'de. Müzakere tarihinin verilip verilmemesi onların sorumluluğundadır. Bu konuya çok fazla yatırım yapıyoruz, dolayısıyla iç meselelerimize dönüp reformları ve başlamış olan süreçleri devam ettirmemiz gerekecek. AB bölgeye yeşil ışık yakmaya karar verdiğinde biz buradayız, AB'ye katılma isteğimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Avrupa mevzuatının yüzde 40'ı ile müzakerelere başlama şartlarını aşan, siyasî kriterler açısından bölgede lider, komşular açısından lider ve örnek bir ülke olduğumuzu ve olmaya devam ettiğimizi düşünüyorum. Ben, bir şansın daha olduğu kanaatindeyim, çözüm aramaya devam edeceğiz. AB'ye ve Bulgaristan'a gönderdiğimiz mesaj, toplumumuzda bu konuyla ilgili motivasyonun azaldığı yönündedir. Bu nedenle bir an önce karar vermenin bir yolu bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.
Müzakere çerçevesi ve Bulgaristan'ın çözülmemiş sorunların, onun bir parçası haline getirilmesi yönündeki talepleri hakkında da konuşan Osmani, üye ülkelerin çoğunun bu öneriye karşı olduğunu belirtti.
Osmani, şu ana kadar Sofya ile ikili bir mutabakat metninin henüz olmadığını, böyle bir mutabakat metni oluştuğu takdirde milletvekillerine ve kamuoyuna sunulacağını söyledi.

Kaynak: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/topkata-e-vo-sofija-i-brisel-a-ne-vo-nashiot-dvor-veli-osmani-za-dobivanjeto-datum-od-eu/ (Erişim tarihi, 04.05.2022)

Bu içerik 03.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 65 kez okundu.