Kuzey Makedonya’da yaşayanların % 87’si Türkiye’yle güçlü ilişkilerin ülke çıkarına olduğunu düşünüyor

Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’nün (İRİ) yayınladığı son ankette, ülkede AB müzakere sürecine güçlü desteğin yanı sıra Türkiye ve Çin’e yönelik olumlu algının da arttığı kaydedildi.

Resim
Bahsi geçen anket, Kasım 2021’den bu yana % 11’lik bir düşüşe rağmen vatandaşların Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyeliğine güçlü desteğini gösteriyor. Anket sonuçlarına göre Kuzey Makedonya vatandaşlarının % 73'ü Avrupa Birliği’ne katılmak isterken, % 24’ü buna karşı çıkıyor.

Ankette, Makedonya’da yaşayanların % 87’sinin Türkiye ile güçlü ilişkilerin ülke çıkarına olduğunu düşündüğü belirtilirken, vatandaşın % 65’inin Çin ile ilişkiler konusunda da düşüncelerinin aynı doğrultuda olduğu ifade edildi.

Bu rakamlar, hem Türkiye hem de Çin için bir önceki İRİ araştırmasına göre hafif bir artışı temsil ediyor.

Anket, bir pazar araştırma firması (Taylor Nelson Sophres ve Gallup International'ın bir üyesi) olan Brima Anket Araştırma Merkezi adına yapılmıştır.

Veriler, 23 Eylül - 13 Ekim 2022 tarihleri arasında, katılımcıların evlerinde yüz yüze görüşmeler yoluyla çok aşamalı tabakalı örnekleme ile toplanmıştır.

Bu içerik 19.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 46 kez okundu.