Kuzey Makedonya’da nüfus sayımı sahada başladı.

Resim

Kuzey Makedonya’da nüfus, hane ve ikametgâh sayımı 5 Eylül 2021 tarihinde saat 08.00’de başlayıp 30 Eylül saat 20.00’de bitecek. Sayım sonuçlarının en geç dört ay içinde açıklanması bekleniyor. Bu istatistik işlemi, 19 yıllık uzun bir aradan sonra tekrar yapılıyor. Ülkede son nüfus sayımı 2002 yılında yapılmış, 2011’de ise tekrar yapılan sayım yarıda kesilip başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Bu nüfus sayımı öncekilerden farklı olarak kombine modele göre gerçekleştirilecek olup, sahada vatandaşlardan birebir alınan verilerin yanı sıra sayım öncesi veri tabanı olarak adlandırılan veri tabanından da veriler kullanılacak. Bu şekilde vatandaşın kimlik numarasının çevrimiçi sayım formuna girilmesiyle, devletin -İçişleri, Eğitim ve Bilim Bakanlığı, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı, Kamu Gelir İdaresi, Tapu ve Kadastro, Nüfus İdaresi gibi kurumların- veri tabanı sisteminde ilgili vatandaşla ilgili mevcut bütün veriler geri çekilecek.  Nüfus sayımı yedi ayrı dilde gerçekleştirilecek. Sayım formlarında yaklaşık 60 soru yer almaktadır.

Sayım yapılırken yaşadıkları yerde bulunup bulunmamalarına bakılmaksızın ülke sınırları içinde bulunanlar, ikamet izni olup ülkede 12 aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklular, Kuzey Makedonya vatandaşı olan fakat iş nedeniyle veya başka bir nedenle yurt dışında 12 aydan az bir süre bulunanlar, Kuzey Makedonya vatandaşı olup yurtdışında büyükelçilik, konsolosluk ve BM’ye bağlı örgütler gibi diplomatik temsilciliklerde çalışanlar, ticaret odalarının yurtdışı temsilcileri ve yurtdışındaki askerî temsilciler ülkenin yerleşik nüfusu sayılacak iken; Kuzey Makedonya vatandaşlığına sahip olanlar dâhil 12 aydan fazla bir süre yurtdışında bulunanlar, aynı şekilde Kuzey Makedonya’da ikamet izniyle fakat 12 aydan az bir süre yaşayan yabancı uyruklular ülkenin yerleşik olmayan nüfusuna kaydedilecektir.   
 
Yurtdışında yaşayan Kuzey Makedonya vatandaşlarının nüfus sayımı, normal şartlarda sahadaki sayımın başlamasının gerektiği Nisan 2021’de çevrimiçi sistem üzerinden başlamıştı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar sahada nüfus sayımı bitene kadar Devlet İstatistik Kurumunun resmî çevrimiçi nüfus sayımı linki https://popis2021.stat.gov.mk/  üzerinden kendilerini nüfus sayımında kaydettirebilirler.  

Nüfus sayımı kanununa göre Devlet İstatistik Kurumu, sayım sonuçlarını sayım bittikten en geç altı ay sonra açıklamakla mükellef olmakla birlikte, kurumun başkanı Apostol Simovski, sayım verilerinin daha erken işlenip sonuçlarının önümüzdeki yılın ocak ayında açıklanmasının beklendiğini söyledi.

Kaynak: https://www.slobodnaevropa.mk/a/31443876.html (Erişim tarihi, 07.09.2021)
 
Bu içerik 05.09.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.