Kuzey Makedonya’da ana muhalefetin önergesi SDSM, DOM, LDP, DS gibi partiler tarafından kabul edildi, Arnavut tarafı çekimser

Geçtiğimiz günlerde ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE tarafından meclise bir önerge sunuldu. Bulgaristan ile yürütülen müzakerelerde Makedon kimliği ve dilinin zarar görmeyeceğine dair güvence amacıyla hazırlanmış olan bu önerge ile ilgili iktidar ve muhalefet partileri de görüş bildirdiler. SDSM, DOM, LDP, DS gibi partiler söz konusu önergeye sıcak bakarken Arnavut bloğundaki partiler konuya temkinli yaklaştılar.

Önerge hakkında görüş bildiren iktidardaki Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ), önerge metninin parlamentodaki tüm partilerin görüşleri ile uyumlu olmasını ön koşul olarak ileri sürerken, muhalefetteki Alternativa ve Arnavutlar İçin İttifak partileri ise konunun tartışılmak üzere meclise taşınacağı beklentisinde olduklarını ifade ettiler.

Her halükârda ister iktidar olsun ister muhalefet olsun Arnavut bloğundaki partilerin ortak kanısı önergenin, ülkenin Avrupa entegrasyon sürecine zarar getirmemesi için dikkatli olunması gerektiği yönünde oldu.

Alternativa ve Arnavutlar İçin İttifak partilerine göre esas sorun iktidardaki SDSM ve BDİ partilerinin önerge ile ilgili aynı görüşte olmamalarından kaynaklanmaktadır.

Konu ile ilgili bir sorun var. Dışişleri Bakanı Bujar Osmani önergenin ülkenin uluslararası eğilimlerine zarar vereceği yönünde demeç verirken, SDSM’li milletvekili Kostadinov söz konusu önergenin ülkenin yararına olduğu şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. Halbuki iktidardaki partilerin aynı görüşte olması gerektiği şeklinde bir beklentinin mantıklı olduğunu ifade eden Alternativa ve Arnavutlar İçin İttifak Koalisyonu sözcüsü Halil Snopçe konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hükümetin de toplumun da AB ile bütünleşme çabalarını sürdürmesinin temel hedef olduğunu söyleyen Snopçe, hem müzakerelerde hem de reformlarda dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekerek Bulgaristan dahil bölgedeki ülkeler ile iyi ilişkilerin önemli olduğunu ifade etti.
Demokratik Bütünleşme Birliği (BDİ) sözcüsü Arber Ademi de önerge metninin ülkenin Avrupa entegrasyon sürecine zarar vermemesi gerektiğini ifade etti.

Partisinin, Makedon dili ve kimliğini korumaya yönelik her türlü önergeyi destekleyeceğini söyleyen SDSM Genel Sekreteri Lupço Nikolovski, ayrıca bu dönemde gerçek adımların atılması ile ülkenin 30 sene sonra kendi kimliği, dili ve Makedon olan her şeyi ile NATO’ya girmesinin sağlandığını ifade etti.

Makedon kimliğinin kırmızı çizgilerini içeren bu önergenin SDSM tarafından kabul edilmesinin memnuniyet verici olduğunu bildiren VMRO DPMNE, ayrıca bunun meclis prosedürleri ile engellenmeyeceğini de ümit ettiklerini açıklamalarına ekledi.

Geçtiğimiz günlerde henüz taslak halinde olan bu önergenin kabulü için muhalefetteki VMRO DPMNE kulis çalışmalarına başlamıştı.

Kaynak: https://makpress.mk/Home/PostDetails?PostId=420369 (Erişim tarihi, 07.07.2021)
Bu içerik 07.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 101 kez okundu.