Kuzey Makedonya’da ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE anayasa değişikliği oturumunun devam etmesini talep ediyor

Resim
Kuzey Makedonya’daki ana muhalefet partisi milletvekilleri, Meclis Başkanı Talat Caferi'ye resmî talepte bulunarak anayasa değişikliği oturumunun devamının bir an önce planlanmasını talep ettiler.
Milletvekili Dafina Stojanovska’nın yapmış olduğu açıklamaya göre, talebin amacı prosedürü uzatmama ve anayasa değişikliğinin oylamaya sunulmasıdır.
Meclis, Bulgarların ve diğer beş etnik topluluğun anayasanın başlangıç kısmına dahil edilmesini öngören anayasa değişikliğine katılım teklifiyle ilgili tartışmayı aynı gün içerisinde başlatmış ve tamamlamıştı.
18 Ağustos'taki oturum, son konuşmacının konuşmasını tamamlamasından sonra oylama yapılmaksızın Meclis Başkanı Talat Caferi tarafından oturumun devamı konusunda milletvekillerine bilgi verileceği duyurularak yarıda kesilmişti.
Gündem maddesinin kabul edilebilmesi için en az 80 milletvekilinin oy kullanması gerekiyor. Bu, anayasanın değiştirilmesi için gereken toplam üç aşamadan ilkini teşkil etmektedir.
Bulgarların anayasaya dahil edilmesi, ülkenin ikinci hükümetler arası oturumu düzenlemesi ve Avrupa Birliği ile müzakerelere devam etmesi için şart.

Kaynak: https://rb.gy/6aqmq, (Erişim tarihi, 06.09.2023).
Bu içerik 04.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.