Kuzey Makedonya’da açılan Bulgar Kültür Merkezi’ne bir Nazi iş birlikçisinin isminin verilmesi tepkilere yol açtı

Resim

Bulgaristan yetkilileri tarafından Manastır’da açılan kültür merkezine İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi iş birlikçisi olarak bilinen Vanço Mihaylov’un isminin verilmesi büyük tepkilere yol açtı. Söz konusu duruma tepki gösterenler arasında Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Pendarovski yaptığı açıklamada “Demokrasi dünyasında her ne kadar kültür merkezleri ulusları yakınlaştırmak için açılıyor olsa da bu tür kuruluşlara Nazi iş birlikçisi olduğu kesin olarak bilinenlerin isimlerinin verilmesi bu amaca hizmet etmemektedir.” dedi.

Kuzey Makedonya - Bulgaristan Ortak Tarih Komisyonu Eş Başkanı Dragi Georgiev ise bu kararın alınmasını tüm iyi niyetleri yıkmak amacıyla yapılan bir iş olarak değerlendirdi. Georgiev, “Bulgar Kültür Merkezi’nin ‘Vanço Mihaylov’ olarak adlandırılması, provokasyondan başka bir şey değildir.” ifadelerini kullandı.

Manastır’daki Bulgar Kültür Merkezi’nin açılışına Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov ve Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska da katıldı. Açılışta ayrıca eski Dışişleri Bakanı Ekaterina Zaharieva ve eski Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov da hazır bulundu.

Kaynak: https://l24.im/zqx  Erişim Tarihi: 20.04.2022
Bu içerik 18.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 141 kez okundu.